Bizim de derecelendirmemiz farklı olur

Finans
S&P’nin not kararını Türkiye’ye hiç gelmeden sağda-solda duyduklarıyla verdiğini söyleyen Başbakan Erdoğan “Bu derecelendirme kuruluşlarıyla olan bizim derecelendirmemiz de çok f...
EMOJİLE

S&P’nin not kararını Türkiye’ye hiç gelmeden sağda-solda duyduklarıyla verdiğini söyleyen Başbakan Erdoğan “Bu derecelendirme kuruluşlarıyla olan bizim derecelendirmemiz de çok farklı olur” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kredi görünümünü pozitiften durağana çeviren uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin kararında art niyet olduğunu söyledi. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin not görünümünü düşüren ve ‘Bu kararı kimseye yutturamazsınız’ dediği S&P’ye yönelik eleştirilerini dün düzenlenen 7. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’nda da sürdürdü. IMF Başkanı, Dünya Bankası Direktörü ve 16 uluslararası dev firmaların üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantının açılışında yaptığı konuşmada Erdoğan, şunları söyledi: “Rekor seviyede büyüyen, dış ticaretini artıran, işsizliğini rekor seviyede düşüren, istikrar ve güvenden asla taviz vermeyen bir ülkenin, bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından farklı şekillerde değerlendirilmesi, bizim anlayışla karşılayabileceğimiz bir durum değildir. Hiç kimse kusura bakmasın, biz çok tabii olarak burada art niyet ararız. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının bu objektif olmayan tavırları artık ekonomi çevrelerince de ciddi şekilde tartışılmalıdır. Büyüyen, gelişen, çok başarılı performans sergileyen bir ülkeyi, soru işaretlerine, kuşkulara, tereddütlere maruz bırakmak, yatırım akışını engelleyecek değerlendirmeler yapmak, takdir edersiniz ki bu kadar kolay olmamalıdır.”

Türkiye’ye hiç uğramıyorlar

Erdoğan, Türkiye’nin, 2023 yılı için önüne çok büyük hedefler koydu-ğunu ve bugünden bu hedeflere doğru kararlılıkla ilerleyen bir ülke olduğunu ifade ederek “Derecelendirme kuruluşları ya Türkiye’ye hiç uğramıyorlar, ya da sağda solda duyduklarıyla bu değerlendirmeyi yapıyorlar. Eğer bu adımlar atılırsa bizim derecelendirmemiz de çok daha farklı olacaktır” dedi. Türkiye’nin son 9 yılda 119.5 milyar dolar uluslararası yatırım çektiğini belirten Erdoğan, çeşitli uluslararası kuruluşların, bölgesel yönetim merkezlerini İstanbul’a taşıdığını belirtti. Erdoğan “İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapmanın yanı sıra bölgesel yönetim merkezi haline getirmeye yönelik çalışmaları hızlandıracağız” dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ GELDİ

Toplam 3 milyon çalışanın yöneticisi ve patronu olan 16 uluslarası şirketin üst düzey yöneticisi ve Yönetim Kurulu Başkanı dün Türkiye’de bir araya geldi. Başbakan Erdoğan’nın da yer aldığı aile fotoğrafı çekimine 16 şirketin temsilcisinin yanında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası İcra Direktörü Sri Mulyani Indrawati, TÜSİAD  Başkanı Ümit Boyner, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı İzzet Karaca, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

IMF HAYRAN KALDI

Türkiye’nin başarıları takdire şayan

KRİZE giren ülkelerin ekonomilerini disipline etmek için çalışan Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin yaptığı yapısal reformlar ve ekonomik gelişmeyi ‘olağanüstü’ olarak tanımladı. Yatırım Danışma Konseyi toplantıları için Türkiye’de bulunan IMF Başkanı Christine Lagarde “Türkiye ekonomisi olumlu makro ekonomik performansı ve yapısal düzenlemeleri ile on yılda olağanüstü başarılar elde etti. Türkiye’nin ortaya koyduğu projeler ve sürdürülebilirlik çabası takdire şayan” dedi. Türkiye’nin BRIC ülkeleri arasında olmamasına rağmen ‘son derece iyi’ bir ekonomik performans sergilediğini söyleyen Lagarde “IMF’de Türkiye’nin daha iyi temsil edileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Yerinde adımlar atıldı 

Coca Cola Campany Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Konseyin sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede Türkiye’nin toparlanma hızının çok etkileyici olduğu belirtilerek “Hükümetin küresel çalkantılara rağmen rekabetçi konumunu korumak için attığı adımları takdir ediyoruz’’ denildi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da “IMF Başkanı ifade etti ‘S&P Türkiye’den özür dilemesi gerekir’ diye… İster dilesin ister dilemesin. Kendi güvenirliği darbe aldı” dedi.

Star