Bitcoin Haberleri ve Analizleri BTC Fiyatını Nasıl Etkiliyor?

Finans
Günümüzde dolar, altın ya da hisse senedi gibi varlıkların haklarında çıkan haberlerden az ya da çok etkilendiklerini görüyoruz. Aynı durum lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) için de geçerli. Özel...
EMOJİLE

Günümüzde dolar, altın ya da hisse senedi gibi varlıkların haklarında çıkan haberlerden az ya da çok etkilendiklerini görüyoruz. Aynı durum lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) için de geçerli. Özellikle son 5-6 yıldır Bitcoin ve kripto para birimleri çok daha fazla ilgi çekiyor ve dolayısıyla Bitcoin haberleri ve kripto para haberleri çok daha sık gündeme geliyor. Bitcoin ve kripto para birimleri de haklarında çıkan haberlerde az ya da çok ve yukarı ya da aşağı yönlü olarak etkileniyor.

 

Bitcoin Haberleri ve Bitcoin Fiyatı

Bitcoin henüz yeni bir varlık olduğu için ve genel kabul görmeye henüz çok daha yeni başladığı için hakkında çıkan haberlerden geleneksel varlıklara oranla daha fazla etkilenebiliyor.

Örneğin; elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin almış olması BTC fiyatında ciddi bir artış yaşamıştı. Bununla birlikte 2020 Mart’ta Bitcoin de tüm diğer varlıklarla birlikte koronavirüs sebebiyle büyük düşüşten payına düşeni almış ve büyük bir fiyat gerilemesine sahne olmuştu.

Bunlara ek olarak kurumsal firmaların Bitcoin ile ilgili attığı adımların da BTC fiyatı üzerinde etkili olduğu görülüyor. Örneğin; dünya çapında büyük bir firma olan MicroStrategy’nin Bitcoin’i rezerv para birimi yapması ya da daha yakın tarihli olarak BNY Mellon’un kripto para hizmetleri sunmaya başlaması ve MasterCard’ın çeşitli kripto para birimleri ile işlemlere izin vereceğini açıklaması büyük ses getirdi.

Öte yandan dünya çapında önemli isimlerin Bitcoin ile ilgili açıklamalar yapıyor olması da BTC fiyatı üzerinde etkili oluyor. Bundan 5-6 yıl önce negatif açıklamalar negatif fiyat hareketlerini tetiklerken artık bu durumun çok fazla geçerli olmadığı görülüyor. Ancak günümüzde de pozitif adımlar Bitcoin fiyatına dakikalar içinde büyük artışlar yaşatabiliyor.

Bu duruma güncel olarak en iyi örneği Tesla CEO’su Elon Musk’ın Twitter biyografisini sadece “Bitcoin” olarak güncellemesi gösterilebilir. Bitcoinhaber.net’te de bahsedildiği gibi Musk’ın tüm Twitter biyografisini silerek sadece “Bitcoin” yazması anlık olarak 6.000 dolarlık artış yaşanmasını sağladı.

 

Bitcoin Fiyatını Etkileyen Diğer Etmenler

Bitcoin haberleri ve kripto para haberleri dışında aslında Bitcoin fiyatı tamamen serbest piyasa koşullarında belirleniyor. Bitcoin satışı yapmak isteyen yatırımcılar ile Bitcoin alışı yapmak isteyen kişiler alış ve satış yapmak istedikleri fiyatları belirliyor ve Bitcoin fiyatı da bu doğrultuda güncel halini alıyor.

Bununla birlikte analistlerin ve uzmanların fiyat beklentileri, yatırımcıların fiyat beklentisini etkilediği için BTC fiyatı üzerinde etkili oluyor. Analistler özellikle teknik ve temel analizleri kullanarak Bitcoin fiyat beklentilerini paylaşıyor. Bu analizler için de geçmiş grafikler ve geçmişte görülen oranlar değerlendirilerek gelecek için fiyat beklentileri oluşturuluyor.

Piyasa uzmanları ise aslında hem teknik ve temel analizleri, hem küresel ekonomiyi hem yatırımcı beklentisini hem de Bitcoin haberlerini ve kripto para haberlerini kullanarak gelecek beklentilerini oluşturuyor.

Dolayısıyla aslında BTC fiyatı üzerinde etkili olan çok fazla faktör var. Ancak bu noktada altın, dolar ve hisse senetleri üzerinde de aynı etmenlerin geçerli olduğunu ifade etmek gerekiyor. Yani, altın fiyatı da teknik ve temel analizlerden, hakkında çıkan haberlerde ya da küresel ekonomiden etkileniyor.

 

Bitcoin Fiyat Hareketleri

Uzmanlar şu anda BTC volatilitesi yüksek olduğu için özellikle tecrübesiz yatırımcıların kayıplarının da büyük olabileceğini belirtiyor. Bu noktada özellikle kripto para alanında uzman olan kişiler düşüş dönemlerinde korkuya kapılmadan panik satışı yapılmaması gerektiğini ve piyasa takibinin oldukça önemli olduğunu ifade ediyor.

Buna ek olarak özellikle yeni yatırımcıların piyasa takibi yapmasının, haberleri takip etmesinin ve öncelikle kendi araştırmalarını yapmasının çok önemli olduğu düşünülüyor. Ayrıca her uzman evi-arabayı sat Bitcoin’e yatıran tavsiyelerinin dinlenmemesi gerektiğini, herkesin kendi yatırımını kendisinin yönlendirmesi gerektiğini de ifade ediyor.