Bayram Şekerine Zam Yok

Finans
Şeker satıcıları, pastaneler ve kuru yemişçilerin yanı sıra büyük marketlerde de bayram öncesi çok sayıda çeşidin yer aldığı şeker stantları kuruldu. Şeker ve lokum üreticilerinden Hamdi Çarşıbaşı, şe...
EMOJİLE

Şeker satıcıları, pastaneler ve kuru yemişçilerin yanı sıra büyük marketlerde de bayram öncesi çok sayıda çeşidin yer aldığı şeker stantları kuruldu.

Şeker ve lokum üreticilerinden Hamdi Çarşıbaşı, şeker ve çikolata fiyatlarının 2 yıldan beri değişmediğini, üretim maliyetindeki artışın perakende satışlara çok fazla yansımadığını belirtti.

Çarşıbaşı, şunları söyledi: “Şeker ve lokum üretiminde son 2 yılda ortaya çıkan yüzde 10 oranındaki maliyet artışı, perakende fiyatları çok fazla etkilemedi. Üretici firmalar ve toptan satıcılar yüzde 10 oranında artan maliyeti, satışların gerilememesi için ürün satış fiyatlarına yansıtmadı. Önceki yıl ve geçen yıl satılan fiyatlarla aynı marka ürünü bulmak mümkün. Dar gelirli ailelerin tercih ettiği meyveli şekerler kilosu 4 ila 12 liradan, lokumlar ise 4 ila 8 liradan satılıyor.” 

Marketlere kurulan şeker stantlarında ayrıca 100 gram çekilmiş kahve 1,2 ila 1,5 liradan satılıyor. Şeker satışlarının bayramın yaklaşmasıyla birlikte artış göstermesi bekleniyor. Bayram öncesi satışa sunulan bazı şeker çeşitlerinin fiyatları kilogram/lira olarak şöyle:

Şeker çeşidi         En  ucuz   En yüksek
——————     ——–      ———–
Meyveli şekerler:      4             12
Badem şekeri:          8             18
Yaprak çikolata:       10            22
Lokum:                     4              8
Cezerye:                  6              8
Çikolatalı drajeler:   18            30
Baton çikolata:          7            25
Akide şekerleri:         4             6
Jöle şeker:                5             7