Bayram Esnafın İşine Yaradı!

Finans
Ekonomik krizin etkileri nedeniyle vatandaşın kısıtlı bütçe ayıracağını düşünüp bayram öncesinde pek umutlu olmayan esnafın, özellikle kıyafet, gıda, kırtasiye, oyuncak alışverişleriyle yüzü güldü. Es...
EMOJİLE

Ekonomik krizin etkileri nedeniyle vatandaşın kısıtlı bütçe ayıracağını düşünüp bayram öncesinde pek umutlu olmayan esnafın, özellikle kıyafet, gıda, kırtasiye, oyuncak alışverişleriyle yüzü güldü.

Esnafın bir kısmı eski bayramları aradıklarını ifade etse de, satışların önceki dönemlere göre artmasından memnun olduklarını belirtti. Piyasadaki bereketin hem küçük esnafa hem de büyük alışveriş merkezlerine ”şeker tadında” bayram yaşatması, Kurban Bayramına ilişkin beklentileri de arttırdı.

İzmirlilerin giyim, gıda ve oyuncak alışverişi yaptığı Tarihi Kemeraltı Çarşısında şeker ve kahve satan Kurukahveci İlyas Gönen, yaptığı değerlendirmede, bayram alışverişlerinin iyi gittiğini ”Allah bereket versin” sözüyle özetledi.

Vatandaşın bayramda kahve ve şekere yoğun rağbet gösterdiğini belirten Gönen, fiyatlarda büyük düşüşler yapmak zorunda kalmadıklarını söyledi. Gönen, Kurban Bayramı’na dair beklentisini de ”İnşallah daha iyi olacak. Her zaman niyetimizi iyi tutmak zorundayız, başka bir şansımız yok” ifadeleriyle aktardı.

Mina Çocuk Sarayı Müdürü Raşit Cön de, bu bayram yazın sonu, kışın başlangıcı olduğu için ara bir dönem olmasına rağmen, alışverişlerden memnun kaldıklarını söyledi. ‘Kurban Bayramı’nda kışa girileceği için herkes mecburen alacak” diyen Cön, önümüzdeki bayramda beklentilerinin daha yüksek olduğunu dile getirdi.

Oyuncakçı Bedih Kurt ise bayram cirosundan memnuniyetini, ”Alışverişlerden umduğumuzu bulduk. Arife günü de iyiydi, bayramın birinci, ikinci, üçüncü günleri de… Bu bayram güzel geçti. İnsanlar fazla fazla oyuncak aldı” ifadeleriyle anlattı.

Kurban bayramında satışların biraz düşeceği beklentisinde olduklarını dile getiren Kurt, ”Çünkü insanlar kurban telaşına düşüyor, giyime oyuncağa sıra daha zor geliyor. Ama bu bayram satışımız güzeldi” diye konuştu.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ BAYRAM SÜRESİNCE DE DOLUYDU

Büyük alışveriş merkezleri de küçük esnaf gibi piyasadaki canlılıktan nasibini aldı. Bir yandan bayram alış verişi, bir yandan çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlar alışveriş merkezlerine biraz daha fazla ilgi gösterdi.

Park Bornova Genel Koordinatörü Aysel Öztezel, bayram öncesi gibi bayram boyunca da alışverişin ”çok iyi” gittiğini bildirdi.Bayram süresince çeşitli aktiviteler ve promosyonlar düzenlediklerini aktaran Öztezel, özellikle palyaço, sihirbaz, Hacivat ve Karagöz, Orta Oyunu, Aşuk ile Maşuk gibi gösterilerin çocuklar tarafından ilgiyle izlendiğini ifade etti.

Geçen yılki Ramazan Bayramı ile kıyaslandığında ziyaretçi sayısında yüzde 11 artış yaşadıklarını belirten Öztezel, ”Bu bizim açımızdan çok memnun edici bir durum” dedi.

YUNAN TURİSTİN PASKALYA VE YILBAŞI ALIŞVERİŞİNE GELMESİ SAĞLANACAK

Kemeraltı Çarşısı Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, belli sektörlerde daralma olsa da, bayramda özellikle çocuk giysisi satanlarda ve tatlıcılarda çok ciddi bir canlılık yaşandığını, ayrıca tatil ihtiyacına yönelik ürünler sunan firmalarda hareketlilik olduğunu söyledi.

Vatandaşın bayram alışverişlerinde yeni sezon yerine, yaz sezonuna yönelik indirimli ürünleri almayı tercih ettiğini anlatan Gülaylar, ”Yeni sezonu bir ay sonra görebileceğiz” dedi.

Gülaylar, büyük alışveriş merkezlerinin çarşı pazara göre daha fazla tercih edilmeye başlandığının hatırlatılması üzerine, ”Alışveriş merkezleri 10-15 senedir var. Ama Kemeraltı’nda 15. yüzyıldan beri ticaret devam ediyor. Bizim bazı eksiklerimiz var, bunları tamamladığımızda bizimle rekabet edecek alış veriş merkezi görmüyorum” diye konuştu.

Esnafın Paskalya ve yılbaşı için hazırlık yaptığını, Atina-İzmir uçak seferlerinin başlamasıyla bu yıl daha fazla Yunan turistin kente alışveriş için gelmesini beklediklerini aktaran Gülaylar, ”Sınır ticareti artık çok ciddi bir boyutta. Yunan adalarından buraya deniz yoluyla 45 dakika-1 saatte geliniyor,

Gülaylar, Yunanlı turistlerin alışveriş için İzmir’i tercih etmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, ”Geçtiğimiz günlerde bir workshop yaptık.

Turisti karşılamadan, esnafı bilinçlendirmeye, müşteriyi bir kerelik değil sürekli görebileceğimiz şekilde hazırlıklar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.