Bankalardan hesap kapama ücreti hukuksuzluğu

Finans
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların ticari ilişkilerini sonlandırmak isteyen tüketicilerden para talep ettiğini öne sürerek, “Tüketici, bankaya gi...
EMOJİLE

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların ticari ilişkilerini sonlandırmak isteyen tüketicilerden para talep ettiğini öne sürerek, “Tüketici, bankaya gittiğinde hesap kapama adına ekstra ücret isteniyorsa, bunun hangi yasal düzenlemeye dayanılarak istendiğini dekonta yazdırsın” dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların hukuk tanımaz anlayışlarının sürdüğünü iddia ederek, tüketicilerin akla hayale gelmeyecek ücretlerle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

“Tüketiciden talep edilen ücretlerin hiçbir hizmet karşılığı bulunmamaktadır” diyen Yılmaz, “Önemli olan, bankaların bu hukuksuzluğu neye güvenerek yapmış olduğudur. O nedenle devletin sadece tüketiciyi korumak için yasal düzenlemeyle yetinmemesi, uygulamada da bu sorumluluğun denetimini mutlaka yapması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

– “Keyfi ücretlerin önleneceğine inanmak istiyoruz”

Yılmaz, bankaların karının azalması nedeniyle tüketicilerden talep ettikleri ücretlerin hukukla bağdaşmadığını savundu.

Bankaların söz konusu uygulamalardan bir an önce vazgeçmesini ve tüketicilerin hukukuna saygı göstermesiini beklediklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Alınan ücret hukuka aykırıysa, tüketicinin mutlaka hak arama yollarına başvurarak iadesi talebinde bulunmasını öneriyorum.  28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan Tüketici Yasası’na göre bankaların hangi ücretleri tüketiciden alıp alamayacağı, bakanlığın görüşü ve BDDK’nın belirlemesiyle olacak. Bu nedenle bakanlığın tüketicinin korunmasına yönelik çok daha hassas davranmasını bekliyoruz. Uygulamada da yapılacak denetimlerle bu keyfi ücretlerin önleneceğine inanmak istiyoruz.

Tüketici, bankaya gittiğinde hesap kapama adına ekstra ücret isteniyorsa, bunun hangi yasal düzenlemeye dayanılarak istendiğini dekonta yazdırsın. Hukuka uygunluğu konusunda tüketici dernekleriyle değerlendirme yapıp, hak arama yollarına başvurmasını tavsiye ediyorum.”