Bank Asya’da faize duyarlı müşteri ne kadar?

Finans
Ceren Dilekçi’nin haberi   Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, The Lira’ya yaptığı açıklamayla Türkiye’nin yanlış bilinenlerinden birinin doğru boyutunu paylaştı. Genellikle fai...
EMOJİLE

Ceren Dilekçi’nin haberi
 
Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, The Lira’ya yaptığı açıklamayla Türkiye’nin yanlış bilinenlerinden birinin doğru boyutunu paylaştı. Genellikle faiz duyarlılığı ile ön plana çıkan katılım bankalarının, gelinen noktada bu hassasiyetin çok ötesine geçtiğini kanıtlar nitelikteki açıklamasında Ahmet Beyaz ”Faiz hassasiyeti olan müşterilerimizin oranının toplam müşterilerimiz arasında ne kadar payı olduğunu araştırdık. Oran yüzde 20 çıktı. Katılım bankacılığında faiz hassasiyeti olan müşterilerimiz ağırlıklı olarak tasarruf tarafında. Faiz öderken çok hassasiyet yok ama mevduatına faiz gelirse orada insanlarımız daha hassas” diye konuştu.

”NEGATİF FAİZ ORTAMI TASARRUFLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Müşterilerin ağırlıklı olarak tasarruf tarafında olduğu katılım bankacılığının önemli oyuncularından olan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, negatif faiz ortamının tasarrufları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçtiğimiz gün yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu açıklarken tüm dünyada düşük faiz ortamının bir süre daha devam edeceğini belirterek, “Bu durum Türkiye’ye de yansıyor. Düşük faize bizim de alışmamız ve yaşamayı öğrenmemiz gerekecek. Zaten mevduatın çekiciliği de azaldı” açıklamasında bulundu.

Mevduat artış oranının mevcut bulunduğu yüzde 15 seviyesi üzerinden aşağı gelebileceğini kaydeden Başçı, bankaların oluşacak fonlama açığını dışarıdan karşılayacaklarını söyledi.

”BU ÜLKENİN EN BÜYÜK SORUNU TASARRUF AÇIĞI”

THELİRA’nın sorularını yanıtlayan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz,

Katılım bankacılığında hassas olan müşterilerin ağırlıklı olarak tasarruf tarafında olduğunu kaydeden Beyaz, yıllık faiz oranlarının yüzde 10’lardan yüzde 4-5’lere düşmesiyle yatırımcıların tasarruf edip etmeyeceğine ilişkin soru işaretlerinin gündeme geleceğini belirtti.

Beyaz, ”Faizler düşsün demek güzel, kimse yüksek faiz ödemek istemez. Fakat öbür tarafta da tasarruf sahipleri var. Mevduat yıllık yüzde 10 faiz getirirken bugün yüzde 4-5’lere düşerse bu kişiler tasarruf edecek mi? Biliyorsunuz bu ülkenin en büyük sorunu tasarruf açığı. Onun için tasarrufların arttırılmasını desteklemek adına bireysel emeklilik sistemine özel yüzde 25 devlet katkısı getirildi. Çünkü tasarruflar düşük” diye konuştu.

”MEVDUATLAR HIZLA KREDİYE DÖNÜYOR”

Mevduatların hızla krediye döndüğünü kaydeden Beyaz, ”Bugün Türkiye’de 840 milyar lira civarı kredi, 800 milyar lira civarındaysa mevduat var. Yani tüm mevduat kredi oldu bitti. Bundan sonra ancak yurtdışı kaynaklarla kredileri artırabileceğiz. Benim kişisel endişem tasarruflar artmıyor, tasarruf artış hızı kredilere göre düşük kalıyor.Kredi artış hızı çok daha fazla, tüm tasarruf kredi olmuş durumda. Şimdi böyle bir durumda faizler düşsün demek tasarruf sahibi insanların getirilerinin düşmesi demektir” dedi.

Bugün itibariyle enflasyon beklentilerinin yüzde 6,5 olduğunu bildiren Beyaz, ”Mevduat faizleri yüzde 5’e düşerse negatif reel faiz olacak. Böyle bir durumda bankada paranızı tutmak ister misiniz? Mevduat cazibesini yitirirse biz nereden para toplayacağız, banka olarak nereye kredi vereceğiz? Bu işler sadece dış kaynaklarla olmaz. Dış kaynaklarla finansman sağlayan Yunanistan, İspanya, İtalya gibi ülkelerin durumu ortada” dedi.

”TÜKETİM ARTABİLİR”

Bu noktada finansal enstürmanların gelişmesinin kaçınılmaz olduğunu bildiren Beyaz, tasarruf sahiplerinin yüzde 4 mevduat getirisi sağlamak yerine sermaye piyasalarına, borsaya, emtialara yönelebileceğini söyledi. Tasarruf sahiplerinin de kafasının karışabileceğini ifade eden Beyaz, ”Çok dikkat etmek lazım. İnsanlar beklentisini göremezse tüketim daha da artabilir. Tüketim tarafında artışa yol açabilir diye bir endişem var” diye konuştu.

THELİRA