Bağ-Kur borçluları dikkat

Finans
Sosyal Güvenlik Kurumu; 6111 Sayılı Kanun’a göre, prim borcundan dolayı yapılandırma talebinde bulunup ödeyemediği için yapılandırması bozulan vatandaşların yeniden bu borçlarını ödeyebilmeleri ...
EMOJİLE

Sosyal Güvenlik Kurumu; 6111 Sayılı Kanun’a göre, prim borcundan dolayı yapılandırma talebinde bulunup ödeyemediği için yapılandırması bozulan vatandaşların yeniden bu borçlarını ödeyebilmeleri için genelge yayımlandı.

Takvim’in haberine göre, prim borçluları eğer borçlarını öderlerse yapılandırmaları devam edebilecek. Prim affından yararlanmış ancak ödenmesi gereken tutarları süresinde ödeyemeyerek yapılandırması bozulan vatandaşların, yatıramadıkları tutarları gecikme zammı ile birlikte ödemek şartı ile en geç 1 Ekim 2012 tarihine kadar dilekçeyle bağlı bulundukları il veya merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Çalıştığım işyerinde iş yükünün artışı gerekçe gösterilerek diğer bir işi yapmam için sözlü görev bildiriminde bulunuldu. Ancak bu işi yapmak istemiyorum. Personel müdürü "Verdiğim görevi yapmazsan tazminatsız işten çıkarılırsın" dedi. İşverenin görevle ilgili her istediğini yapmak zorunda mıyız? Y.T.

İş sözleşmenizde görev tanımınız yapılmış ise işveren sizi görevinizle bağdaşmayan başka bir işte çalıştıramaz. Örneğin; işyerinde satış elemanı olarak çalışıyor iseniz, aynı zamanda çaycılık işini veremez. Bu durumda iş sözleşmenizi fesh ederek tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Ancak herhangi bir görev tanımınız yok ise veya işverenin size verdiği iş görevinizle ilgili bir iş ise o zaman durum farklılaşır. Görevinizle bağdaşır bir iş verirse yapmak durumundasınız.

SSK emeklisi olan babam hastanede yatıyor. Ben de özel bir işyerinde SSK’lı olarak çalışıyorum. Hastanede yatarken yanında kalabilmek için, yani refakat edebilmek için işverenden izin istiyorum. Ancak "Refakat izni diye bir şey yok" diyorlar. Bu yüzden babam hastanede yalnız kalıyor. İşçilerin refakat izni var mı, varsa alabilir miyim?

İş Kanunu’na göre refakat izni adı altında bir düzenleme yok. Ancak işverenden ücretsiz izin talep edebilirsiniz. İşveren uygun görürse size ücretsiz izin verebilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.01.1966 doğumluyum. 22.02.1989 tarihinde Esnaf Bağ-Kur’una başladım. 04.12.1986’da askere gittim. Borçlanma yaparsam ne zaman emekli olurum? Dinar

Halen aktif Bağ-Kur’lu iseniz 9000 prim gün ve 51 yaşa tabisiniz. 8.5 aylık askerlik borçlanmanız halinde 50 yaşa tabi olursunuz. Bu durumda 2013’te prim gün sayınız tamamlanır. Ancak 50 yaşınız 2016’da tamamlanacağından, emekli olacağınız tarih 01.01.2016 olacaktır. 3.5 yıl SSK’dan da prim ödeseniz yine aynı tarihte emekli olursunuz.

Borsagündem