Babacan SPK Başkanı’nı neden görevden aldı?

Finans
Hazırladığı kanun görüşülürken verilen önergeyle görevden alınan Akgiray ve bazı üyeler hakkındaki iddiaların tüm SPK yönetimini yaktığı öğrenildi. Sermaye piyasalarında adeta depreme yol açan ‘...
EMOJİLE

Hazırladığı kanun görüşülürken verilen önergeyle görevden alınan Akgiray ve bazı üyeler hakkındaki iddiaların tüm SPK yönetimini yaktığı öğrenildi.

Sermaye piyasalarında adeta depreme yol açan ‘önerge operasyonu’nun sebebi netleşti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray  ve 6 üyenin görevden alınmasına ilişkin süreç, Akgiray’ın kurucusu olduğu bir şirketin halka arzından sonra ortaya atılan iddialarla başladı. Halka arz sürecindeki şaibeler önce Başbakanlık’a ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a iletildi. Konuyla ilgili araştırmalar devam ederken, son olarak ünlü bir işadamına yapılan operasyonda da bazı SPK üyelerinin izine rastlandı. Bazı SPK üyelerinin şirket yöneticileri ile görüştüğü belirlendi. Başbakan Erdoğan da, Başbakanlık Teftiş Kurulu’na ‘inceleyin’ talimatı verdi. Kurul, dolaylı olarak bazı SPK üyelerinin de bu ünlü işadamıyla ilgili soruşturma dosyasına karıştıklarını tespit etti. Bunun üzerine de SPK üyelerinin tamamının değiştirilmesi kararlaştırıldı. Operasyon son güne kadar, SPK yönetiminden saklandı.

İlk önergede Akgiray yoktu

SPK yönetiminin görevden alınmasına ilişkin önerge çok önceden hazırlandı. Hatta önergenin hazırlanışında SPK Başkanı Akgiray’ın da bilgisi oldu. Ancak önerge, SPK Başkanı’nın dışındaki üyelerin görevden alınmasına yönelikti. Önergede son dakikada yapılan değişiklikle görevden alınanların arasına Akgiray da eklendi. Akgiray ve 6 üyenin görevden alınmasına ilişkin önerge bizzat Babacan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Önerge, tartışmalara yol açmamak için milletvekillerine imzalattırılmadı. Sermaye piyasaları yasa tasarısının son gününde ve geçici maddelerin görüşüldüğü sırada önerge verilerek tartışmaların da önüne geçilmiş oldu. Öte yandan gece yarısı yapılan operasyon ile birlikte SPK Başkanı Akgiray’ın dışında, ikinci başkan ve kurul üyesi M. Emin Özer, Vahdettin Ertaş, Bülent Gökrem, Mustafa Korhan, İlhami Öztürk ve Mithat Hızlı görevlerini kaybetmiş oldu. Ertaş ile Hızlı’nın bu hafta içinde görev süreleri doluyordu. Üyelerin yeniden atanmaları bekleniyordu. Yine üyeler arasında bulunan Devlet eski Bakanı Abdüllatif Şener’in danışmanlarından İlhami Öztürk’ün de görevden alınmasına ilişkin başka bir konuda rapor bulunuyordu.

BAŞKAN KİM OLACAK?

SPK Başkanı ve kurul üyelerinin görevden alınmasına ilişkin karar, yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Ancak başkan ve üyelikler için şimdiden Ankara’da kulisler başladı. SPK Başkanlığı için İMKB Başkanı İbrahim Turhan’ın ismi geçiyor. İMKB’nin başına ise Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus’un geçeceği söyleniyor. Hatta piyasalarda Takasbank için de isimler önerilmeye başlandı. Finans çevreleri birkaç gün içinde, yeni isimlerin de gündeme gelebileceğini söylüyor.

BABACAN: SPK’nIn performansı iyi değildi

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, SPK’daki görevden almalara ilişkin “Yeni SPK Kanunu ile Sermaye Piyasası Kurulu’nu yenileceğiz” dedi. Babacan şu açıklamaları yaptı:

BAZILARI İLE ÇALIŞIRIZ Getirdiğimiz önerge TBMM tarafından da kabul edildi.  Resmi Gazete’de yayımlandığı anda mevcut başkan ve yönetim kurulu üyelerinin görev süreleri sona ermiş olacak. Belki biz mevcut kurul üyelerimizin bazılarıyla devam ederiz.

YOLSUZLUK İDDİALARI Şu ana kadar arkadaşlarımızla ilgili bizim önümüzde somutlaşmış, kesinleşmiş herhangi bir şey yok. Dediğim gibi biz tekrar isimler üzerinde çalışmalarımızı yapıp atamalarımızı yapacağız.

HIZIMIZA YETİŞEMEDİLER 10 yılda Türkiye birçok alanda önemli mesafeler katetti fakat maalesef aynı performansı sermaye piyasalarında göremedik. Ekonominin hızına ayak uyduracak bir kadroyla çalışacağız.

Sermaye piyasaları yasası ile gelen görevden alma depreminde en büyük şoku kanunu hazırlayan kişi olarak bilinen SPK Başkanı Vedat Akgiray yaşadı. Akgiray, görevden alındığını önerge verilmeden 5-10 dakika önce TBMM Genel Kurulu’nda öğrendi. Akgiray (sağdan 2.) Meclis’teki görüşmeler sırasında Babacan’ın hemen yanında yer aldı. Görüşmelere SPK İkinci Başkanı İlhami Öztürk de (sağ başta) katıldı. Bu arada önergenin verilmesinin ardından Genel Kurul salonundan, kulise çıkan Akgiray, burada SPK personelinin yanına geldi. Personelini selamlayan Akgiray, önergeyle ilgili sorulara “Hükümetin takdiri” yanıtını verdi.

Star