Altına kötü işaret Çin’den geliyor

Finans
Şubat ayında Yeni Ay Yılına girecek olan Çin’de normalde bu zamanlarda altın talebinde artış görünüyor. Yeni Ay Yılına giriş ise Çin’de altın alımının zirve yaptığı bir zaman. Ancak Şanghay’daki fiyat...
EMOJİLE

Şubat ayında Yeni Ay Yılına girecek olan Çin’de normalde bu zamanlarda altın talebinde artış görünüyor. Yeni Ay Yılına giriş ise Çin’de altın alımının zirve yaptığı bir zaman. Ancak Şanghay’daki fiyat hareketleri Çinli alıcıların dahi ucuzlamış olan altına fiyatların daha da düşebileceği beklentisi nedeniyle alım ilgi göstermediğini ortaya koyuyor.

Şanghay’daki Gerald Metals’ten Wallace Ng konuyla ilgili yorumunda, “Şu piyasanın gittiği yöne bakılırsa traderları kesinlikle beklemede” dedi.

Altın Pazartesi günü Londra’da 1.161,86 dolar ile Temmuz 2010’dan bu yana ki en düşük seviyesini görmüştü. Fed’in tahvil alım programını sonlandıracağını açıklamasını piyasanın bankanın faiz artırımına yakın olduğu şeklinde yorumlaması ardından güçlenen doların etkisi ile dolar cinsinden işlem gören altın da son haftalarda düşüşe geçmişti. Fed’in son açıklamaları altının güvenli liman cazibesini oldukça azalttı.

WSJ’nin haberine göre, Singapur merkezli Oversea-Chinese Banking ekonomisti Barnabas Gan ise altın fiyatlarının 2014’ün sonuna kadar 1.150 dolara gerilemesini beklediğini söyledi.

Gan, Japon yeni ve euronun dolar karşısındaki zayıflığının da altın üzerindeki baskıyı artıran bir etken olduğunu belirterek, “Bu baskı muhtemelen 2015’e kadar sürecek” dedi.

Altın fiyatlarındaki son düşüşler sarı metalin bin dolara kadar düşeceği yönündeki beklentileri de artırdı. Ancak Bombay merkezli Commtrendz Research müdürü Gnanasekar Thiagarajan fiyatların 2015 ortasında muhtemelen yeniden yükselişe geçeceği tahmininde bulunuyor.

Thiagarajan, “altında aşırı satış pozisyonu almamalısınız” tavsiyesinde bulundu.