AB’de Ampul Kavgası Başladı

Finans
Bugünden geçerli olmak koşuluyla ‘Edison ampulü’ dediğimiz 100 watt üzeri ampuller bütün Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklandı. Bu karara tepki gösteren ülkelerde var. Bunların başında Alm...
EMOJİLE

Bugünden geçerli olmak koşuluyla ‘Edison ampulü’ dediğimiz 100 watt üzeri ampuller bütün Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklandı. Bu karara tepki gösteren ülkelerde var. Bunların başında Almanya geliyor. Tam Ekonomik ampullerin sağlıksız olduğu konuşulduğu bir zamanda bu yasaklama kararına vatandaşlar uyacak mı bekleyip göreceğiz.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, 120 yıldan bu yana kullanılan ‘Edison ampulü’ olarak nitelendirilen klasik ampullerden ilk aşamada 100 watt ve üzerindeki ampuller mağaza raflarından tamamen kaldırıldı.

Avrupa Birliği’nin bu kararı Almanya’da büyük tepki aldı. Gazeteler ampulellerin yasaklanması haberine geniş yer ayırırken, bazı gazeteler ise bu kararı sert şekilde eleştirdi.

"SIRADA DUŞ MUSLUĞU VAR"

Stuttgart’ta yayınlanan ‘Stuttgarter Nachrichten’, enerji tasarrufu sağlayan ampullere zorunlu geçiş uygulaması için "tepeden inme" yorumunu yaptı.

Gazete, AB ülkelerinde satışı bugünden itibaren yasaklanan klasik "akkor ampuller" düzenlemesinde asıl rahatsız edici olan yönün Avrupa Birliği’nin sergilediği tutum olduğu belirtilirken Avrupa Parlamentosu’nun konuyla ilgili görüşünün alınmadığı, sadece ‘bilirkişilere’ dayanılarak karar verildiği belirtildi. Gazete, şunları yazdı:

"Çünkü bizden korkuyorlar. İklimin korunması gibi konular güya bizi aşıyor! Dünyayı kurtarmak söz konusu olduğundan, ilgili önlemler de ‘tepeden inme’ uygulanmak zorunda! Akkor ampulün ardından, çok yakında sıra duş musluğu ve eski çamaşır makinesine sıra gelecektir. Çünkü AB’nin hedefinde 14 ayrı ürün grubu daha bulunuyor. Neyi satın alıp alamayacağımızın kararını Brüksel vermek istiyor. Çılgınlık bu!"

"GEREKSİZ BİR İCAAT"

Baden-Baden kentinde çıkan Badisches Tagblatt gazetesi de 100 Watt’lık akkor ampulün üretiminin durdurulmasını ‘tümüyle gereksiz bir icraat’ olarak nitelendirdi. Gazete, ‘21’inci yüzyılın kronik bir vakası olan ‘kanun çıkarma hastalığı’ Brüksel’deki AB Komisyonu üyelerinde ileri safhaya ulaşmış durumda. Üzerlerine vazife olmayan işlerle uğraşmaya bayılıyorlar. Teknolojik gelişmeler devam edecek. Daha şimdiden ışık teknolojilerinde bambaşka eğilimler söz konusu. Kanunları çıkartanın, böyle konulara burnunu sokmayıp, işleri akışına bırakması çok daha yerinde bir davranış olur."

YÜZDE 80’E VARAN TASARRUF SAĞLANACAK

Klasik ampuller, kullandığı enerjinin sadece yüzde 5’ini gereksinim duyulan ışığa dönüştürürken, kalan büyük bölümünü ısı olarak yaydığı belirtilirken heba olan elektrik akımı ise milyonlarca Euro’yu buluyor, karbondioksit tüketimine neden oluyordu. Avrupa Birliği’nin kullanılmasını istediği modern aydınlatıcılar ise kullandığı elektrik gücünün yüzde 25’ini ışığa dönüştürerek sayede yüzde 80’e varan tasarruf sağlıyor.

AB Komisyonu ışığa karşı duyarlı olanların enerji tasarruflu ampullerin yaydığı ultraviyole ışınlardan olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.

AB’nin kararına göre 2010’da 75’lik, 2011’de 60’lık, 2012’de 40’lık ve son olarak da 2013’de 25’lik ve 15’lik ampuller raflardan tamamen kalkacak.