4,5G’den Hazine’ye pazartesi günü 2 milyar avro girecek

Finans
amuoyunda 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesine ilişkin toplam 2 milyar avro olan ilk ödeme yarın Hazine’ye yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekle...
EMOJİLE

amuoyunda 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesine ilişkin toplam 2 milyar avro olan ilk ödeme yarın Hazine’ye yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen 27 Ekim Salı günü düzenlenecek törenle de 4,5G ihalesini kazanan operatörlere yetki belgeleri verilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının belirlediği politika doğrultusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kamuoyunda 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesine ilişkin 26 Ağustos’ta yapılan ihaleyi kazanan operatörler, toplam 2 milyar avro olan ilk ödemelerini yarın Hazine’ye yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması planlanan 27 Ekim Salı günü düzenlenecek törenle operatörlere yetki belgeleri verilecek. İhaleyi kazanan işletmecilerden biri peşin, diğerleri ise taksitli ödeme yapacak, KDV’lerin tamamı ise peşin ödenecek. Taksitli ödeme seçeneğini seçen işletmeciler ödemelerini 4 eşit taksitte ve 6’şar aylık arayla yapacak ve 2017 yılının Nisan ayında ödemeler tamamlanacak.

Toplam frekansın asgari değeri 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 avro olarak belirlenen ihalede, 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avro tutarında gelir elde edildi. İhale sonucunda KDV dahil toplam ihale bedeli ise 3 milyar 960 milyon 212 bin 918,74 avro oldu. Turkcell 8 pakette KDV dahil toplam 1 milyar 915 milyon 682 bin 896 avro, Avea 5 pakette toplam 1 milyar 126 milyon 520 bin 159 avro, Vodafone da 5 paket için toplam 918 milyon 9 bin 862 avro rakam teklif etti.

Operatörler, 1 Nisan 2016’dan itibaren yeni teknolojiyle vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. 4,5G uyumlu mobil telefonu ve SİM kartı bulunan aboneler, 4,5G hizmetini kullanacak. Video ve film izleme, veri indirme ve akıllı mobil uygulamalarının 3G’ye oranla çok daha hızlı ve kaliteli sunulması amaçlanan 4,5G teknolojisine ücretsiz geçilebilecek.

İşletmecilere yetkilendirmenin ardından 8 yıl içinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini, 8 yıl içinde de tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90’ını kapsama zorunluluğu getirildi.

Tünellerde bile kullanılabilecek

Uzunluğu 1 kilometrenin üzerindeki tüneller ile konvansiyonel tren hatlarında belirli bir zaman içinde kapsanacak. Otoyol ve yüksek hızlı tren hatlarına ilaveten bu tünellerden geçen ve konvansiyonel tren hatlarında yolculuk yapan vatandaşlar seyahatlerinde, mobil genişbant hizmeti alabilme imkanına kavuşacak.

Kaynak israfını önlemek için bölünmüş karayolları, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altındaki yerleşim yerlerinde operatörler ortak yatırım yapacak.

Yerli şebeke, donanım ve yazılım

Türkiye’de kurulu bulunan Ar-Ge merkezlerinin yanı sıra işletmecilerin Ar-Ge merkezlerinin de teşvik edilmesi sağlanarak, mevcut Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi gereken asgari nitelikli Ar-Ge personeli sayısı yüzde 50 artırıldı. KOBİ’lerin yerli ürün geliştirmelerinin ve kendi imkanlarıyla üretim yapmalarının teşvik edilmesi amacıyla işletmecilere yatırımlarının en az yüzde 10’unu Türkiye’de ürün veya sistem geliştirmek üzere kurulan KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından Türkiye’de üretilen ürünlerden sağlama yükümlülüğü getirildi.

Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerin etkili bir şekilde yerine getirilmesi ve takibi amacıyla BTK, gerekli gördüğünde denetim yapabilecek veya başka kuruluşlara denetim yaptırabilecek.

Yerli ürün kullanım oranları birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 yerli ürün kullanma zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda baz istasyonu, anahtarlama ve yönlendirici gibi ürünler ile şebeke ve haberleşmeye ilişkin yazılım ve donanımlar belirlenen oranlarda yerli ürünlerden karşılanacak.