3G’deki Gizli Tehlike

Finans
3G’ye geçen GSM operatörleri, hızlı mobil internet paketine limit koyunca, kotayı aşana kabarık fatura göründü. TTnet’in ADSL’de her 1 GB’lık kota aşımında uyguladığı 9.2 TL&rs...
EMOJİLE

3G’ye geçen GSM operatörleri, hızlı mobil internet paketine limit koyunca, kotayı aşana kabarık fatura göründü. TTnet’in ADSL’de her 1 GB’lık kota aşımında uyguladığı 9.2 TL’lik tarife, Turkcell’in Vınn ve Vodafone’un ‘Connect USB Stick’inde 50 TL oluyor. TTnet ve Avea’nın ‘uçan internet’inde 1 GB’lık limit aşımının bedeli 110 TL’ye ulaşıyor.

Hürriyet’in haberine göre, TTnet’in ADSL’de her 1 GB’lık kota aşımında uyguladığı 9.2 TL’lik tarife, Turkcell’in Vınn ve Vodafone’un ‘Connect USB Stick’inde 50 TL oluyor. TTnet ve Avea’nın ‘uçan internet’inde 1 GB’lık limit aşımının bedeli 110 TL’ye ulaşıyor.

Üçüncü nesil (3G) teknolojisinin devreye girmesiyle birlikte, sadece cep telefonlarından değil, bilgisayara takılan ‘connect card’larla abonelerini internette ‘Vınn’latıp, uçurtmak için cazip kampanyaları devreye sokan GSM operatörleri, mobil internet bağlantı tarifelerini uygulamaya koydu. Ancak, 250 MB’ı 10 TL’den başlayan, 8 GB’ı 69 TL’ye ulaşan bu tarife paketlerinin limitli olması, kota aşımlarında kabarık fatura tehlikesini de beraberinde getirdi. TTnet, ADSL bağlantılarında her 1 GB için 9.2 TL’lik kota aşım tarifesi uygularken, bu Turkcell’in Vınn ve Vodafone’un ‘Connect USB Stick’inde 50 TL oluyor. TTnet ve Avea’nın birlikte geliştirdiği ‘uçan internet’te ise 1 GB’lık limit aşımının bedeli, 110 TL’ye kadar çıkıyor. 3G teknolojisinin Türkiye’ye adım atmasıyla her yerden internete hızlı bağlanılabilmesini sağlayan connect card’lar da devreye girdi. Turkcell yeni ürünü ‘Vınn’la, Avea ‘USB modem’iyle, Vodafone da ‘Connect USB stick’iyle abonelerini bu hizmetten yararlandırmaya başladı. TTNet ise Avea’yla işbirliği yaparak, ‘uçan internet’i devreye soktu.

10 TL’DEN BAŞLIYOR

3G teknolojisiyle cep telefonlarında görüntülü konuşmayı sağlayan, cepten televizyon seyrettiren ve internette hızlı sörf yapılmasına olanak sağlayan operatörlerden Turkcell’in mobil internet paketlerinde 1 GB’lık bağlantının bedeli 29 TL olurken, bu 4 GB’ta 39 TL, 8 GB’ta ise 69 TL olarak tarifelendiriliyor. 2 ayrı paketle kullanıcılarına ulaşan Avea’nın 2 GB’lik paketine 35 TL’ye, 6 GB limitli paketine de 55 TL’ye abone olunabiliyor. Vodafone’un limitli paketleri 250 MB’tan başlıyor. 250 MB’la sınırlı bu pakete aylık 10 TL karşılığında abone olunurken, 1 GB’lık paket için 30 TL, 3 GB’lık pakete de 50 TL ödenmek zorunda kalınıyor. TTNet’in Avea’yla geliştirdiği uçan internet paketinde ise 250 MB’lık aboneliğin aylık bedeli 9.99 TL’den başlıyor.

LİMİTE DİKKAT

Connect kart kullanıcılarının limit aşmaları ise ek tarifeyle ücretlendiriliyor. Aşılan her MB için belirlenen bu bedel, operatörden operatöre değişiyor. Turkcell, kota aşımı için faturalara MB başına 5 kuruş (1 GB’ta 50 TL) yansıtırken, Avea’da bu 11 kuruşa (1 GB’ta 110 TL) çıkıyor. Bu, TTNet’in ‘uçan internet’inde de 11 kuruş oluyor. Vodafone kullanıcıları ise, her 100 MB’lık aşım için 5 TL (1 GB’ta 50 TL) ödemek zorunda kalırken, internete ADSL modemle bağlanan sabit telefon aboneleri, 4 GB’lık paketlerinde MB başına sadece 0.92 kuruş (1 GB’da 9.2 TL) kota aşım bedeli ödüyor.