2B arazileri için ek ödeme süresi teklifi

Finans
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2B arazilerinde hak sahibi olduğu halde süresinde başvuru yapmamış olanlara altı aylık, başvuru yaptığı halde ödeme yapmamış olanlarla taksitleri zaman...
EMOJİLE

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2B arazilerinde hak sahibi olduğu halde süresinde başvuru yapmamış olanlara altı aylık, başvuru yaptığı halde ödeme yapmamış olanlarla taksitleri zamanında ödememiş olanlara ise bir yıllık ek süre verilmesini öngören kanun teklifi hazırladı.

Hamzaçebi, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.

 Teklife göre, ilgili kanuna bir madde eklenerek, 2B arazilerinde hak sahibi olduğu halde süresinde başvuru yapmamış olanlara altı aylık, başvuru yaptığı halde ödeme yapmamış olanlarla taksitleri zamanında ödememiş olanlara ise bir yıllık ek süre verilecek.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye’de 1950’li yıllardan bu yana, köyden kente yaşanan yoğun göç nedeniyle 2B arazilerinin yasal olmayan bir şekilde yerleşime açıldığı belirtildi. 

Bu araziler üzerinde çok büyük yerleşim yerlerinin meydana geldiği, altyapı yatırımları ve kamu hizmet binaları yapıldığı, mahalleler, ilçeler kurulduğu, şehirler oluştuğu ifade edilen gerekçede, şöyle denildi:

“Bu alanlarda yerleşik insanlarımız uzun yıllardır mülkiyetten kaynaklanan sorunlarla iç içe yaşamaktadır. Konuya ilişkin olarak Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kabul edilerek yürürlüğe girmişse de düzenleme sorunları çözmede yeterli olmamıştır. Daha sonra anılan kanunda üç ayrı tarihte değişikliğe gidilmiş, koşulların değiştirilmesine ve hak sahiplerine verilen sürenin uzatılmasına rağmen, halen 2B arazilerinde evi bulunan veya bu arazileri kullanan vatandaşlarımızın sorunları tümüyle giderilememiştir.

Kanunda öngörülen süreler içerisinde başvuru yapamayan veya başvuru yaptığı ve kendisine tebligatta bulunulduğu halde ödeme yapamayan ya da belirlenen taksitleri zamanında ödeyemeyen çok sayıda vatandaşımız vardır. Teklifle 2B arazilerinde hak sahibi olduğu halde süresinde başvuru yapmamış olanlara altı aylık, başvuru yaptığı halde ödeme yapmamış olanlar ile taksitleri zamanında ödememiş olanlara ise bir yıllık ek süre verilmesi öngörülmektedir.”