E Fatura Nedir? Ne İşe Yarar?

Ekonomi
E fatura, yani elektronik fatura, kısaca dijital ortamda hazırlanan ve dijital olarak teslim edilen fatura olarak tanımlanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan bu elektronik belge, V...
EMOJİLE

E fatura, yani elektronik fatura, kısaca dijital ortamda hazırlanan ve dijital olarak teslim edilen fatura olarak tanımlanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan bu elektronik belge, VUK gereğince belirlenmiş ve bir faturada yer alması gereken tüm bilgileri içerisinde barındırır. Anonim, Limited, Gerçek ya da Şahıs şirketi statüsüne sahip bütün mükellefler e-fatura kullanabilir.

Herhangi bir kağıda baskısı alınmadan, satıcı ve alıcı arasındaki alışverişi belgeleyen bu fatura türü sıklıkla e-ticaret sitelerinde kullanılır. E faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın denetimi altındadır ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin belirlediği kurallara tabidir. Matbu faturadan hiçbir farkı olmayan e faturalarda mevzuata bağlı olarak kabul ve red sürelerinde değişiklik olabilmektedir.

E Fatura Kimler İçin Zorunludur?

Satış hasılatı brüt 5 milyon ve üzeri olan mükellefler, bavul ticareti yapan firmalar, internet üzerinden satış kiralama işlerinde aracılık yapan veya reklam yayınlayan internet reklam hizmet aracıları, meyve sebze tüccar ya da komisyoncuları gibi işletmeler e-fatura sistemine geçmek zorundadır.

E Fatura’nın Avantajları Nelerdir?

Ödeme ve tahsilat süreçlerinde dijital ortamın nimetlerinden yaralanarak hazırlanan e fatura, güvenli ve hızlı bir yöntemdir ve pek çok masraf kaleminden sizi kurtararak tasarruf yapmanızı sağlar. Herhangi bir sarf malzemesi kullanılmadan hazırlandığı için de kağıt harcamayan bu yöntem çevre dostu bir yöntem olarak son dönemlerde pek çok çevre dostu şirketin tercihi olmaya başlamıştır. E-ticaret sistemlerinde de fatura takip ve tebliği konusunda da alıcı ve satıcı arasında e-Arşiv ile birlikte kolaylık sağlayan bir seçenek olarak görülmektedir.

E- Fatura’ya Nasıl Geçilir?

E-fatura sistemini kullanmak isteyen mükelleflerin e fatura uygulaması üzerinden kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekir. Bu uygulamadan yararlanabilemek için ise Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılı başvuru yapılması zorunludur. Başvurusu onaylanan Tüzel kişiler Mühür Sertifikası almalı, Gerçek kişilerinse e-imzası olması yeterlidir. Başvuru süreci, gerekli evraklar ya da başka konular hakkında daha fazla bilgi almak için eLogo’nun danışmanlarından yardım alabilirsiniz. Siz de işetmenizi bir adım öteye taşımak için eLogo’nun e fatura uygulaması ile tanışabilirisiniz.