Türkiye’ye kredi notu sürprizi

Dünya Ekonomisi
Fitch’in ardından Moody’s’in de Türkiye’nin notunu artırmasıyla, Türkiye 1992 yılından beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan uzun dönemli yabancı par...
EMOJİLE

Fitch’in ardından Moody’s’in de Türkiye’nin notunu artırmasıyla, Türkiye 1992 yılından beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan uzun dönemli yabancı para cinsinden "yatırım yapılabilir" kredi notu almış oldu. Geriye bir tek S&P kaldı.

Moody’s not artırımına gerekçe olarak kilit ekonomi ve kamu maliyesi göstergelerindeki iyileşmelerle ülkeyi uluslararası şoklara karşı daha dayanıklı yapması beklenen yapısal ve kurumsal reformları gösterdi.

Moodys’in not artırım kararını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Moody’s’in, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak ‘Baa3’e yükseltmesiyle Türkiye’nin kredi notunun, Fitch’in ardından Moody’s tarafından da, ‘yatırım yapılabilir seviye’ye yükseltildiğini söyledi.

‘YERİNDE AMA GECİKMİŞ BİR KARAR’

Babacan, "Bu karar yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karardır. Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı. Karar, piyasa göstergeleri ile kredi notumuzu biraz daha yaklaştırmıştır" dedi.

UZUN VADELİ YATIRIM GİRİŞLERİNİ HIZLANDIRACAK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de şunları kaydetti:

"Bu ülkemize uzun vadeli yatırım girişlerini hızlandıracak bir adımdır. Bu not, Hazine’mizin ve şirketlerimizin uluslararası finansmana erişimini artıracak, borçlanma yükünü azaltacak ve ülkemizin uzun vadeli büyümesine olumlu katkı sağlayacaktır. İkinci yatırım yapılabilir seviyedeki not, sermaye girişlerindeki oynaklığı da azaltacaktır."

Fitch 5 Kasım’da artırmıştı

Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu BB ‘dan BBB-‘ye yükseltmişti. 1993 yılından beri ilk defa iki kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış oldu.

Dünyanın en eski derecelendirme kuruluşu olan Moody’s Investors Service kredi notları, araştırmalar ve risk analizlerinin önde gelen sağlayıcısı durumunda. Şirketin kredi notları ve analizleri 110 ülke, 12.000 ihraççı şirket, 25.000 kamu finansmanı ihraççısı ve 106.000 yapılandırılmış finansman tahvilinden fazlasını kapsayan borçları izliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarına ait not skalaları

 

Standard&Poor’s Fitch Moody’s Notun açıklaması
AAA AAA Aaa En yüksek seviye Yatırım yapılabilir seviye
AA AA Aa1    
AA AA Aa2 Yüksek seviye  
AA- AA- Aa3    
A AA A1    
A AA A2 İyi kredi derecesi  
A- A- A3    
BBB BB Baa1    
BBB BB Baa2 Ortanın altı seviye  
BBB- BBB- Baa3    
BB BB Ba1   Spekülatif seviye
BB BB Ba2 Yatırım yapılmaz  
BB- BB- Ba3    
B B B1 Spekülatif  
B B B2 Önemli derecede spekülatif  
B- B- B3    
CCC CCC Caa    
CCC CC Caa3 Şiddetli riskli  
CC C Ca Aşırı spekülatif  
D DDDDDD D Yükümlülüğünü yerinegetiremez