Türkiye’ye karşı ‘Çar’ harekatı

Dünya Ekonomisi
Tolga Tanış’ın haberi İki grup Başkan Obama’ya bağlı çalışan ‘Çar’ lakaplı ABD Ticaret Temsilcisi Demetrios Marantis’e mektup göndererek, “Kıbrıs’taki işgale ...
EMOJİLE

Tolga Tanış’ın haberi

İki grup Başkan Obama’ya bağlı çalışan ‘Çar’ lakaplı ABD Ticaret Temsilcisi Demetrios Marantis’e mektup göndererek, “Kıbrıs’taki işgale son vermeden, Ermenistan’a ambargoyu kaldırmadan böyle bir anlaşma yapılamaz” dediler.

ABD’de 1915 Olayları’nın yıldönümü 24 Nisan yaklaştıkça, her sene olduğu gibi Türkiye aleyhine kampanyalara hız verildi. Özellikle son yıllarda belirginleşen ülkedeki Ermeni ve Rum kökenli Amerikalıların Türkiye’ye karşı ortak hareket etme geleneği bu yıl da devam etti. Bunun en son örneği, ABD ve Türkiye’nin bir ticaret anlaşması imzalamayı düşündüğünün duyulmasının ardından iki grubun ortak bir aleyhte kampanya etrafında buluşmasıyla gerçekleşti. Ermeni diasporasının en ateşli kanadı ANCA ve Rum kökenli Amerikalıların oluşturduğu Amerikan Helen Enstitüsü, bunun için ortak bir mektup hazırladı. Mektupta Amerikan Yönetimi’nden bu koşullarda Türkiye ile bir anlaşma imzalamasını istedi.

İKİ ŞART SIRALANDI

Mektubu ANCA’nın direktörü Aram Hamparyan ve Amerikan Helen Enstitüsü’nün Başkanı Nick Larigakis imzaladı. 26 Mart 2013’te, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Demetrios Marantis’e yollanan mektupta, ABD ve Türkiye arasında yapılacak herhangi bir ticaret anlaşması için iki şart sıralandı. Birinci şart olarak Türkiye’nin Kıbrıs’taki “yasadışı işggalini” sona erdirmesi istendi. İkinci şart ise Türkiye’nin Ermenistan’a uyguladığı “yasadışı” ambargoyu kaldırması. Beyaz Saray’ın “çar” denilen üst düzey danışmanları arasındaki Marantis’in Rum kökenli olması ve olayda Rum diasporasından Rum menfaatlerini ilgilendiren bir istekle karşı karşıya bırakılması da, işin başka bir çarpıcı boyutunu oluşturdu.

AB ÜLKESİNİ İŞGAL EDİYOR

Başkan Obama’nın en son Amerikan Kongresi’nde gerçekleştirdiği Birliğin Durumu konuşmasında Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlayacaklarını duyurmasının ardından Başbakan Erdoğan Obama’ya bir mektup göndererek, Türkiye’nin de ABD ile bir ticaret anlaşması yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Rum ve Ermeni diasporasının mektubunda şöyle denildi: “ABD’nin ticaret ve yatırımını genişletmek için gösterdiğiniz liderliği memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Türkiye’nin durumuna ilişkin, bir Avrupa Birliği ülkesini işgâl edip Avrupa’da kapalı kalan son sınırı muhafaza ederek küresel ticaret sisteminin entegrasyonunu göz göre göre berbat bir biçimde aşındıran bir ulusu ödüllendirerek ABD’nin ulusal menfaatlerimizi, ekonomik refahımızı, temel değerlerimizi ilerletmeyeceği açıktır.”

İthalat 14.1 ihracat 5.6 milyar dolar

AMERİKAN Türk Konseyi (ATC) Üst Yöneticisi James H.Holmes, haziranda ABD ve AB arasında başlayacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması öncesinde Türkiye ile paralel görüşmelerin de başlamasından yana olduğunu açıklamıştı. Türkiye’nin ABD’den ithalatı, hızla yükseliyor. 2012’de ABD’ye ihracat 5.6 milyar dolarda kaldı, ithalat ise 14.1 milyar dolara yükseldi.

Kesin cezayı verin parayı

RUM bankalarında 30 milyarın Euro’nun üzerinde mevduatı hapis kalan Rus Oligarklar, Kıbrıs Rum yönetimine baskı yapmaya başladı. Yatırımcılar, beklemek istemediklerini belirterek, “Ne kadar kesilecekse kesilsin, kalan paramızı hemen verin” dedi. AB’nin 10 milyar Euro kredi karşılığında sunduğu acı reçeteden en fazla zarar gören Rus yatırımcılar, Rum Merkez Bankası’na, “Mevduat hareketleri üzerindeki yasak ne zaman kalkacak, kalan paramızı çekmek istiyoruz” diye mesajlar atmaya başladı. Rum yetkililer, bu yönde çalışmaların devam ettiğini söylemekle yetindi.

RUSLARIN 30 MİLYAR EURO’SU

Rum bankalarında bulunan 68 milyar Euro’luk mevduatın 38 milyar Euro’su AB’nin kesinti yapılmasını istediği 100 bin euronun üzerinde. Rus mevduatlarının 30 milyar Euro’nun üzerinde olduğu belirtiliyor. Laiki Bank’taki 100 bin üstü hesapların yüzde 40 ile yüzde 80’inin kayba uğrayacağı, Cyprus Bank’taki kesintinin, yüzde 30’la sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. 

Hürriyet