Türkiye’den Güney Akım’a onay

Dünya Ekonomisi
Rusya’nın Ukrayna’yı devre dışı bırakmak için büyük önem verdiği Güney Akım doğalgaz boru hattının, Karadeniz altından Türkiye karasularından geçmesine izin veren anlaşmaya Moskova’d...
EMOJİLE

Rusya’nın Ukrayna’yı devre dışı bırakmak için büyük önem verdiği Güney Akım doğalgaz boru hattının, Karadeniz altından Türkiye karasularından geçmesine izin veren anlaşmaya Moskova’da imza atıldı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in yanı sıra Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin’in hazır bulunduğu anlaşmaya Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller imza attı.

Miller ve Şenel ayrıca Batı hattından gaz alımıyla ilgili anlaşmayı da 2025 yılına kadar uzatan anlaşmaya imza attılar.

PUTİN: BİZİM İÇİN YENİ YIL HEDİYESİ OLDU

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye’nin Güney Akım doğal gaz projesine izin vermesinin, kendileri için yeni yıl hediyesi olduğunu söyledi. Moskova’da bulunan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Putin’e Türkiye’nin Güney Akım’ın ekonomik sahasında geçişine izin verdiği yönündeki notayı teslim etti.

Kabulde konuşan Putin,"Özellikle bizim stratejik açıdan çok büyük önem verdiğimiz bu projenin olumlu sonuçlanması çok güzel. Bu işbirliği ve diyaloğumuzu Erdoğan ile başlattık. İşbirliğimizin kapsamında enerji büyük yer tutuyor. Ayrıca işbirliğimizin kapsamına elektrik enerjisi de değer katmakta. Bütün alanlarda işbirliğimiz başarılı bir şekilde gelişmekte. Bütün bu gelişmelerde sizin ve ayrıca Sayın Erdoğan’ın büyük katkıları bulunmakta. Enerji tabiki ilişkilerimiz tek kalemi değil, ama önemli bir kalemi.

Türkiye ile bizim yüksek teknoloji bilimsel araştırma, ticaret, ziraat ve inşaat alanında işbirliğimiz gelişmekte." dedi.

Rusya Başbakan’ı Putin, Türkiye’nin Güney Akım ile ilgili aldığı kararın kendisini memnun ettiğini ifade ederek" Bu bizim için yeni yıl hediyesi oldu" cümlesini kullandı.

Putin, her zaman böyle durumlarda olumlu sonuçların karşılıklı fedakarlıklardan geçtiğini aktardı. Türkiye’ye gaz tedariği konusunda 2025 yılına kadar anlaşma imzalayacaklarını belirten Putin" Karadeniz’in altından geçecek doğal gaz boru hattı, şüphesiz ortak bir Avrupa projesi. Biz ayrıca AB’ye de bu projeye verdiği destek için müteşekkiriz. AB Güney Akım dahil olmak üzere farklı yapıdaki projeleri desteklemekte. Bu proje 7 ülkeyi yakından ilgilendiriyor. Bu 7 ülkenin arasında Rusya ve bilhassa ekonomik bölgesinden geçecek olan Türkiye ve AB’ye üye 5 devlet var.

Özellikle de bugünlerde AB ekonomik açıdan zor günler geçiriyor, proje bu açıdan olumlu sinyal oldu. Türkiye’nin projedeki rolü burada çok büyük olacak. Umarım bugünkü imzalayacağımız belgeler ve teatisini yapacağımız belgeler, yeni bir dönemin başlangıcı olacak." ifadesini kullandı.

İŞBİRLİĞİMİZİN ÇITASINI YÜKSELTTİK

Görüşmede söz alan Bakan Yıldız ise, iki ülke arasındaki işbirliği çıtasının Güney Akım projesine çıkan izinle daha da yükseldiğini dile getirdi.

Putin iki ülke ilişkilerini ve projeyi son derece iyi bir şekilde özetlediğini vurgulayan Yıldız, iki ülke arasında enerji sektöründeki işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini aktardı.

" Sizin ve Başbakanımız’ın aldığı aldığı kararları yerine getireceğiz" diyen Yıldıza, Putin "Biz Türklerin gerçekten güvenilir ortak olduğunu bir kez daha gördük." ifadesini kullandı.

Bu arada BOTAŞ ile Gazprom arasında anlaşma imzalandı. Rusya Başbakanı Putin’in yanı sıra Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin’in hazır bulunduğu anlaşmaya Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller imza attı.

Zaman