Rumlar, AB ile anlaştı

Dünya Ekonomisi
Rum lider Nikos Anastasiadis, kurtarma paketi müzakereleri için geldiği Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, IMF Başkanı Christine Lagarde, ...
EMOJİLE

Rum lider Nikos Anastasiadis, kurtarma paketi müzakereleri için geldiği Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, IMF Başkanı Christine Lagarde, Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’yle 10 saate yakın süren toplantıda, özellikle IMF’den gelen bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması taleplerine direnmeye çalıştı.

Diplomatik kaynaklar, Lagarde’ın "aşırı ve sürekli artan" talepleri karşısında bir ara istifa ve referanduma gitme tehdidinde bulunan Anastasiadis’in AB liderlerinden de destek göremeyince geri adım attığını belirtti.

Görüşmelere yakın kaynaklara göre Van Rompuy ve Barroso, Rum bankalarına dokundurtmamak isteyen Anastasiadis’e "ya yapar ya da avrodan çıkarsın" mesajını vererek ikna etti.

Liderlerin 10 saat süren toplantısında ana hatları çizilen yeni kurtarma paketi, Avro Bölgesi maliye bakanları tarafından detaylandırılarak onaylandı.

-Yeni paketin ayrıntıları-

Yeni kurtarma paketinde, Rum parlamentosunda reddedilen ilk paketin aksine 100 bin avronun altındaki mevduatlara dokunulmayacak. 100 bin avronun üzerindeki mevduatlar için sektörün geneline yönelik bir düzenleme getirilmiyor.

Yeni pakette, zordaki Laiki Bank’ın derhal parçalanarak kapatılacağı zararların 100 bin avronun üzerindeki mevduat, hisse senedi ve tahvil sahiplerinden tahsil edilmesi öngörülüyor.

100 bin avronun üzerindeki mevduatlardan kesinti miktarı belirtilmezken prensip kararı olarak bu oranın yüzde 40’ı aşmayacağı belirtiliyor.

Laiki Bank’ın sigorta kapsamındaki mevduatlarını devralacak olan Bank of Cyprus’ta da 100 bin avro limitinin üzerindeki mevduatların belirsiz oranlarda kırpılması sözkonusu olacak.

Kıbrıs Rum kesiminde bankaların toplam aktifleri 68 milyar avro düzeyindeyken 100 bin avronun üzerindeki mevduatların miktarı 38 milyar avroyu buluyor ve bunların yarıya yakınının Rus vatandaşlarına ait olduğu tahmin ediliyor.

Avro Bölgesi ve IMF’nin 10 milyar avroluk kredisine ilaveten mevduat sahiplerinden toplanacak yaklaşık 7 milyar avroyla Rum kesiminin 17 milyar avroluk finansman ihtiyacı karşılanmış olacak.

-Bankacılık sektörü 2018 yılına kadar AB ortalamasına indirilecek-

Avro Grubu Başkanı Dijsselbloom, yeni paketle Kıbrıs Rum kesiminde gayrı safi yurtiçi hasılanın 5 katına ulaşan aşırı büyümüş bankacılık sektörünün 2018 yılına kadar AB ortalamasına indirileceğini söyledi.

Dijsselbloem, 10 gündür kapalı tutulan Rum bankalarının ne zaman açılacağını bilmediğini ve bu konudaki kararın troykayla bugün alınacağını ifade etti.

IMF Başkanı Lagarde ise Laiki Bank’ın kapatılması ve Bank of Cyprus’ın yeniden yapılandırılmasıyla Rum bankacılık sektörünün küçültülmesi hedefine ulaşılacağını belirtti.

Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, Rum yönetimini "kumarhane ekonomisine" son vermeye davet etti.

Bankaların 10 gündür kapalı tutulduğu ve ATM’lerden günlük para çekme limitinin 100 avroya kadar düşürüldüğü Kıbrıs Rum kesiminde yeni paket için parlamento onayı gerekmeyecek.

Moskova yönetiminin yeni pakete nasıl tepki vereceği ve milyarlarca avro zarar edecek Rus yatırımcıları korumak için hangi adımları atacağı belirsizliğini koruyor.

Avro Bölgesi maliye bakanlarının ortak açıklamasında, 10 milyar avroluk pakete IMF katkısının memnuniyetle karşılanacağı ve Rum yönetiminin Rusya ile mali katkı anlaşması imzalamasının beklendiği ifade ediliyor.

AA