Obama: “Bugün Başardık”

Dünya Ekonomisi
ABD Başkanı Barack Obama, seçim kampanyasında, vergi kodlarının değiştirilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatarak, ”Bugün bunu başardık” dedi. Beyaz Saray ve Kongre arasında haftalarca s...
EMOJİLE

ABD Başkanı Barack Obama, seçim kampanyasında, vergi kodlarının değiştirilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatarak, ”Bugün bunu başardık” dedi.

Beyaz Saray ve Kongre arasında haftalarca süren tartışmalardan sonra dün ABD Senatosu’nun, bugün de Temsilciler Meclisi’nin ülkenin ”mali uçurum”a düşmesini önleyecek harcama ve vergi kesintilerine yönelik bir paketi geçirmesiyle, ülkede kriz sonunda aşıldı. Ancak yönetim ve Kongre’nin önümüzdeki 2 ay içinde bütçe konusunda geniş kapsamlı bir paket üzerinde de anlaşmaya varması gerekiyor.

Obama, tasarının meclisten geçmesinin ardından Beyaz Saray’da, Kongre’nin anlaşmasında önemli payı olan Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte kameraların karşısına geçti.

Tasarının Kongre’den geçmesinden duyduğu memnuniyetini dile getiren Obama, özellikle Biden ve Kongre liderlerine teşekkür etti. Obama, ”Bugün, Amerikalıların en zengin yüzde 2’lik kesimine vergileri artırırken, ekonomiyi tekrar durgunluğa sürükleyebilecek ve ülke genelindeki tüm ailelere ciddi etkilerde bulunabilecek orta sınıfa yönelik vergilerin artması konusunu engelleyen bir kanunu imzalayacağım” dedi.

Obama, tasarı sayesinde Amerikalıların yüzde 98’i ile, küçük ölçekli işletmelerin yüzde 97’sinin vergilerinde artış görmeyeceğini ve 2 milyon civarındaki işsize, iş bulana kadar işsizlik yardımlarının devam edeceğini söyledi.

-”Bu bir adım”-

Ancak bugünkü tasarının bütçe konusunda daha geniş bir çözüm noktasında bir adım oluşturduğunu ifade eden Obama, bütçe açığının hala çok yüksek olduğuna işaret etti.

Obama, bütçe açığının azaltılması için bazı hükümet harcamalarında kesintilere gidilmesi konusunun önümüzdeki dönemde Kongre ile ele alınacağını ama bu kesintilerin dengeli olması gerektiğini vurguladı. Obama, seçim kampanyasında, orta sınıfın pahasına, zenginlerin yararına olan vergi kodlarının değiştirilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatarak, ”Bugün bunu başardık” dedi.

Kongre ile bu konularda uzlaşmaya hazır olduğunu da belirten Obama, önümüzdeki günlerde gündeme gelecek borç limiti konusunu ima ederek, Kongre ile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da aynı tartışmaya girmeyeceğini ısrarla vurguladı.

TRT Haber