Kıymetlimiss Lira*

Dünya Ekonomisi
Uyguladığı para politikası ve dövize müdahale yöntemiyle eleştiri konusu olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu kez iddialı konuştu. Başçı, 2012’nin Türk Lirası’nın dünyada en çok güç...
EMOJİLE

Uyguladığı para politikası ve dövize müdahale yöntemiyle eleştiri konusu olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu kez iddialı konuştu. Başçı, 2012’nin Türk Lirası’nın dünyada en çok güçlenen, en çok değerlenen paralardan birisi olduğu bir yıl olacağını ileri sürdü.
Başçı, Bursa’da dün katıldığı bir toplantıda cari açığa ilişkin alınan tedbirlerin hepsinin cevap verdiğini ve başarıya ulaştığını savunarak “2012’de TL’ye yatırım yapanlar hep kazanacak. Kim yaparsa yapsın. Bizim vatandaşımız yaparsa bizim vatandaşımız, dünya vatandaşı yaparsa dünya vatandaşı kazanacak. Bu çok doğal şekilde, kendiliğinden olacak. Fakat bunun Türk kamuoyuna anlatılması, yanlış algının giderilmesi gerekiyor. Merkez bu yıl TL’nin değer kazanmasına izin verecek. Çünkü enflasyon, cari açığa göre şu an daha öncelikli bir alan” dedi. TL geçen yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetmişti.
Başçı, parasal sıkılaştırmayla hem kredilerdeki artışı düzenleyebildiklerini hem de kur üzerindeki değer kaybı baskılarını bertaraf edip, TL’ye değer kazandırma yönünde hareket edebildiklerini söyleyerek “Soru şu; TL doları yenebilir mi? Böyle bir paraya karşı şansı var mı? Biz diyoruz ki Türkiye’de var. Çünkü bizim araçlarımız dünyanın hiçbir yerinde olmayan araçlar. Biz 2012’de doları yeneriz. Bu çok iddialı bir laf, bunu bir kenara yazın. Sene sonunda tekrar konuşalım” dedi.
Yaklaşık 14 ay öncesinde yaşanan 1 dolar=1 TL tartışmalarını hatırlatarak, “1 dolar 1 TL olsaydı Türkiye için büyük risk oluşurdu. O yüzden Merkez ‘Hayır, 1 dolar eşittir 1 lira olmaz’ dedi, TL bir miktar zayıflamalı” dedi. Başçı şu anda dünyada araç zenginliği açısından bir numaralı merkez bankasının TCMB olabileceğini söyledi.

En sert müdahale

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta cuma piyasalara yapılan müdahalenin Cumhuriyet tarihin en sert müdahalesi olduğunu belirterek “Müdahale etmeseydik dolar yıl sonunda 1.94 TL olabilirdi” dedi.

* Erdem Başçı’nın TL’ye ilişkin açıklamaları Yüzüklerin Efendisi filminde “yüzük”e atfedilen değeri hatırlattı.

Kur konusunda konuşması yanlış

UĞUR GÜRSES

Merkez Bankası Başkanı’nın kur konusunda, böyle iddialı bir biçimde konuşmasını doğru bulmuyorum. Keşke enflasyon ve cari açık konusunda iddialı olsaydı. Bu yıl TL değer de kazanabilir. Ekonomi resesyona girer, kimsenin döviz talebi olmaz ve TL değer kazanabilir. Başçı, bunu sağlayacak bir politika patikası çizebilmiş değil. Günübirlik hareket edecekler. Bu döviz rezerviyle nasıl yapılacak bu? Yüzde 5,75’le yani enflasyonun altında bir faizle bu mümkün değil. Biçimsel olarak bu konuşma yanlış.

Kime ne mesaj verdi

Yatırımcıya
2012 yılında Türk Lirası’na yatırım yapanlar hep kazanacak. Merkez Bankası bu yıl TL’nin değer kazanmasına izin verecek.

İhracatçıya
Merkez’in ihracatçıları Eximbank üzerinden reeskont kredileriyle destekleyeceği yıl olacak. Döviz kurları kanalıyla desteklenmeyecek.

Piyasaya
İstisnai günde, 100 normal günde 50 milyon dolar satacağız. Pazartesi % 5,75’ten fonlama yapabiliriz. Biri bizi test etmeye çalışırsa anında istisnai güne geçeriz.

Başçı’dan satırbaşları

30 Aralık’ta tarihin en sert müdahalesine yaptık. Bunu yapmasaydık dolar yılı 1.94 TL’den kapatırdı.

Rezervde bir miktar kayıp var ama buna değer, bundan sonra küçük küçük satışlar yapacağız.

Merkez Bankası bu sene rekor kâr açıklayacak. Enflasyonda ocak ya da şubatta tek haneye düşme ihtimalimiz var.

ABD üçüncü parasal genişlemeye başlarsa gelecek yıl sonunda ‘TL aşırı değerleniyor’u konuşabiliriz.

Ağustostan bu yana 5 milyar dolarlık yabancı çıkışı oldu, biz de 15 milyar dolar sattık.

Biri bizi test etmeye kalkarsa anında istisnai güne geçeriz. O kadar yumuşak ki hiç kimse hissetmiyor.

Radikal