İMKB Başkanı’ndan 4 büyüklere uyarı

Dünya Ekonomisi
Turhan; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’a halka açıklık ilkelerine uymaları konusunda uyardı ve sorumluluklarına uygun davranmaya davet etti. İbrahim Turhan, "Burada yer ye...
EMOJİLE

Turhan; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’a halka açıklık ilkelerine uymaları konusunda uyardı ve sorumluluklarına uygun davranmaya davet etti. İbrahim Turhan, "Burada yer yer bize gelen şikâyetler oluyor. Şu aşamada şikâyet edilen davranışlardan kaçınılmalı. Çünkü kulüpler yatırımcı haklarına saygı duyduğu, halka açıklığın bir gereği olarak kurumsal yönetim ilkelerine uyduğu takdirde faaliyetlerini ve karlarını devamlı kılar." dedi.

Futbol kulüplerinden Galatasaray ve Beşiktaş’ın Şubat 2002’de sermaye piyasalarına taşıdığı rekabete, Şubat 2004’te Fenerbahçe, Nisan 2005’te de Trabzonspor dâhil oldu. Hem maçları, hem futbolcuları ile yatırımcıların merceğinde olan kulüpler, bu aralar sermaye ve halka açıklık oranları bakımından çetin bir yarışın içinde. Bu yarış, tenkit ve şikâyetlere de neden oluyor. Konuya dair Cihan’a açıklamalarda bulunan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, futbolun spor dalı olmak bir yana büyük bir sektör haline geldiğini vurguladı. Sektörde önemli meblağların döndüğüne temas eden Turhan, futbol kulüplerinin şirketleşerek halka açılmalarının bütün dünyada görülen bir eğilim olduğunu aktardı. İMKB Başkanı, "Bunun sıhhatle olması adına şirketlerin tam anlamı ile halka açık kurumların sorumluluğuna uygun davranmaları gerekiyor. Burada yer yer bize gelen şikâyetler oluyor. Artık şikâyet edilen davranışmalardan kaçınılmalı. Çünkü kulüpler; yatırımcı haklarına saygı duyduğu, halka açıklığın bir gereği olarak kurumsal yönetim ilkelerine uyduğu takdirde faaliyetlerini ve karlarını devamlı kılar." ifadeleriin kullandı.

ANADOLU TAKIMLARI’NA BORSAYA GELİN ÇAĞRISI

Anadolu takımlarını da hisselerini halka açmayı öneren Turhan, şöyle devam etti:

"Onların da ekonomik rasyonaliteye uygun yatırımcılarına gelir sunacak ticari işletmeler halinde örgütlenmeleri; ondan sonra da halka açık ortaklıkların karşılaması gereken kurumsal yönetim, şeffaflık hesap verme yükümlülüğü gibi şartları yerine getirmelerini bekliyoruz. Şu an temasta olduğumuz, bize intikal eden bir Anadolu takımı yok. Anadolu kulüpleri son dönemde maçlarda önemli başarılar elde ediyor. Her şeyden evvel rekabetin artması sektöre gelir getirir. Bu başarıların içeride ve dışarıda devamı, gelir haline gelecektir. O noktada da bu şekilde ticari işletme mantığı ile yatırımcılarına gelir getirici ortaklıklarının halka arz edilmesini memnuniyetle karşılarız."

TURİZMCİLERE HALKA ARZ SİTEMİ

Türkiye’de 406 halka açık şirket bulunuyor. Bunun 13’ü turizm sektöründe faaliyet yürütüyor. Turizmcileri halka arzda daha duyarlı olmaya çağrıan İMKB Başkanı Turhan, "Gelecek 10 senede turizm sektörünün her yıl minimum 2 milyar dolar civarında bir yatırıma ihtiyacı var. Bu yatırımı artık turizm şirketlerinin öz kaynakları ile finanse etmeleri kolay değil. Bankacılık sektöründe kredi şartları da yer yer güçleşebiliyor. Bu çerçevede sermaye piyasaları sermaye erişimi, yatırımların yapılması, sektörün büyümesi için önemli." diye konuştu.

Sektörden sadece 13 şirketin halka açık olmasından yakınan İbrahim Turhan, "Bunun yakın vadede oranı artacaktır. Yine 2013 ve 2014 halka arz adedinde önemli merhaleler alınacak." öngörülerinde bulundu.