Güney Kıbrıs’taki bankalar bugün açılacak

Dünya Ekonomisi
İlk gün olması nedeniyle sabah saatlerinde hazırlıkların yapıldığı bankalar, saat 18:00’a kadar kalacak. Bankalar yarından itibaren normal mesai saatleri arasında faaliyetlerini sürdürecek. Mali...
EMOJİLE

İlk gün olması nedeniyle sabah saatlerinde hazırlıkların yapıldığı bankalar, saat 18:00’a kadar kalacak. Bankalar yarından itibaren normal mesai saatleri arasında faaliyetlerini sürdürecek.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin finans sisteminin karşı karşıya bulunduğu ”özel koşullar” nedeniyle bankalarda mevduat akışını düzenlemek için bazı önlemlerin alındığı bildirildi.

Bu kapsamda bankalardan para çekimine kişi başına günlük 300 avro limit koyulduğu belirtilen açıklamada, kredi kartlarıyla ödeme yapılması, para aktarımı, ödeme gibi bankacılık işlemlerinin 5 bin avroyla sınırlandığı bildirildi.

Bakanlık açıklamasında, bankalardaki önlemlerin geçici oduğu, koşullar elverdiğinde aşamalı olarak kaldırılacağı kaydedildi.

Bu arada, 12 günlük aradan sonra bugün açılması beklenen bankalarda ilk saatlarde kaos yaşanmaması için polis tüm banka şubelerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Yetkililer, bankaların faaliyetlerinin yarından itibaren normalleşeceğini belirterek, vatandaşlara soğukkanlı ve sakin olmaları çağrısında bulundu.

Bu arada, bankaların finans ihtiyacının karşılanması için dün Avrupa’dan Güney Kıbrıs’a 5 milyar avro nakit gönderildi. Avrupa Merkez Bankası’ndan özel uçakla Larnaka Havaalanı’na getirilen paralar, özel polis timlerinin koruması altında zırhlı araçlarla devlet hazinesine götürüldü.

AA