”Güney Kıbrıs” AB planını reddetti

Dünya Ekonomisi
Küresel piyasalar dün Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne (GKRK) yönelik olumsuz beklentilerle genel olarak satıcılı seyrederken, akşam saatlerinde beklenen oldu ve Güney Kıbrıs Rum Parlamentosu AB’...
EMOJİLE

Küresel piyasalar dün Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne (GKRK) yönelik olumsuz beklentilerle genel olarak satıcılı seyrederken, akşam saatlerinde beklenen oldu ve Güney Kıbrıs Rum Parlamentosu AB’nin kurtarma şartı olarak öne sürdüğü vergi paketine ”Hayır” dedi.

Analistler, bundan sonraki süreçte AB ile GKRK yetkililerinin tekrar masaya oturup farklı bir yol haritası üzerinde çalışabileceklerini ve bu konunun gündemde kalmaya devam edebileceğini belirtiyor.

Bugün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve açıklamaları öncesinde, ”Güney Kıbrıs” sorunu nedeniyle özellikle Avrupa hisse senedi piyasalarında negatif seyrin devam edebileceğini tahmin eden analistler, avro/dolar paritesinin 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1,2860 seviyelerinin üzerinde tutunmasını ve vadeli işlem piyasalarının sakin seyrinin hisse senedi piyasalarının da yatay bir başlangıç yapabileceğini bekliyor.

Dün ABD’de Dow Jones Endeksi gün içindeki kayıplarını geri alarak günü sınırlı da olsa yükselişle 14.456 puandan tamamlarken, Nasdaq ve S&P endeksleri ise günü değer kaybıyla kapattı.

Yurt içinde ise, İMKB 100 Endeksi günü yüzde 1,31 oranında değer kaybıyla 82.286 puandan tamamladı. Analistler, İMKB’de ikinci seansta artan satış baskılarının endeksin 83.000 puanın altına gerilemesiyle panik satışına dönüştüğünü ve düşüşün marjlı olduğunu, 82.500 puan altında yapılan kapanışın negatif görünümü bugüne taşıyabileceğini belirtiyor.

Endeksin geçen hafta gördüğü en düşük seviye olan 81.980 seviyesinin kritik destek olarak izleneceğini vurgulayan analistler, bu seviyenin altında 80.700 seviyesinin gündeme gelebileceğinin altını çiziyor.

AA