Faiz lobisine ilk tutuklama

Dünya Ekonomisi
Küresel faiz oranı Libor’un ortak hareket ederek belirlediğinin ortaya çıkmasıyla birlikte patlayan skandalda ilk tutuklamalar geldi. İngiliz hükümetine bağlı ancak bağımsız bir kurum olan Ağır ...
EMOJİLE

Küresel faiz oranı Libor’un ortak hareket ederek belirlediğinin ortaya çıkmasıyla birlikte patlayan skandalda ilk tutuklamalar geldi. İngiliz hükümetine bağlı ancak bağımsız bir kurum olan Ağır Dolandırıcılık Bürosu (SFO) küresel olarak yürütülen Libor soruşturmasında dün üç kişiyi tutukladı. SFO tarafından yapılan açıklamada yaşları 33.41 ve 47 olan üç İngiliz’in tutuklandığı belirtildi.

TRADER’LAR TUTUKLANIYOR
Tutuklananların İngiltere’de yaşadıkları ve erkek oldukları belirtilirken isim verilmedi. Ancak bir isim basına sızdı. Citi ve UBS’in eski traderlerından Thomas Hayes’in adı ortaya atıldı. SFO’nun güneydoğu İngiltere’de Surrey ve Essex’te üç eve baskın yaptığı vurgulandı. Kaynaklar İngiltere ve ABD’de bireysel olarak tutuklamaların yapılabileceğini ve skandalı gerçekleştiren traderların üzerine gidileceğini belirtiyor. Barclays’e 450 milyon dolarlık para cezası kesildi. 16 bankanın adının karıştığı Libor skandalında halihazırda Avrupa, ABD, Kanada ve Japonya’da soruşturmalar yapılıyor. Reuters temmuzda isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, Amerikalı savcı ve Avrupalı otoritelerin bazı piyasa işlemcileri hakkında Libor manipülasyonu iddiasıyla tutuklama kararı çıkaracağını iddia etmişti.

İLK İSİM UBS VE CİTİ’DEN
Soruşturmaya yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre eski bir UBS ve Citigroup trader’ı olan Thomas Hayes tutuklanan üç kişiden biri.

Sabah