Ekonomik Kriz Türkiye’yi Teğet Geçecek mi?

Dünya Ekonomisi
Haber: SÜMEYYE EZER Avrupa’da gelişmekte olan kriz Türkiye’de de endişelere yol açtı. Siyasiler tarafından kriz uyarıları yapıldı. Kimilerine göre ise kriz cari açık ve ekonomiyi soğu...
EMOJİLE

Haber: SÜMEYYE EZER

Avrupa’da gelişmekte olan kriz Türkiye’de de endişelere yol açtı. Siyasiler tarafından kriz uyarıları yapıldı. Kimilerine göre ise kriz cari açık ve ekonomiyi soğutmak için kurgulanmış bir söylemden ibaret.

Farklı görüşlerin dillendirildiği şu günlerde Radikal Gazetesi Ekonomi Yazarı Uğur Gürses ve Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Osman Altuğ, ekonomik kriz hakkında on5yirmi5’e konuştu.

KRİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM!

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Osman Altuğ

Ben kriz olduğunu düşünmüyorum. Krizde bir kazananlar bir de kaybedenler vardır. Kaybedenler için krizdir. Kazananlar için ise zaten kazançtır. O zaman şu soru geliyor aklıma; kimler kazanıyor, kimler kaybediyor? Kriz denilen olayda işverenler kazanıyor. Bir takım kişilerde kaybediyor. Ve cari açık diye birşey yok bence" dedi.

HÜKÜMET UYARI YAPMAKTA GEÇ KALDI

Radikal Gazetesi Ekonomi Yazarı Uğur Gürses

"Ben kriz geldiğini düşünmüyorum. Hükümet muhtemelen dışarda gelişen bu krizi gördüğü için uyarı yapma gereğini duydu diye düşünüyorum ama bana kalırsa geç kaldı. Yani daha önce yapmalıydı. Ve önlemler alması gerekirdi. "Dünyada bir kriz yaşanıyor, bu bizede yansıyacak" diye açıklama yapması gerekiyordu. Benim düşüncem bu; Ekonomiyi soğutmak için böyle bir açıklama yaptığını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA Kİ KRİZ TÜRKİYE’Yİ İHRACAAT KONUSUNDA ETKİLER

Avrupa’daki krizin Türkiye’ye etkileri ne derece hissedilir sorusuna Gürses, " Ben kriz geldiğini düşünmüyorum. Hükümet muhtemelen dışarda gelişen bu krizi gördüğü için uyarı yapma gereğini duydu diye düşünüyorum ama bana kalırsa geç kaldı. Yani daha önce yapmalıydı. Ve önlemler alması gerekirdi. "Dünyada bir kriz yaşanıyor, bu bizede yansıyacak" diye açıklama yapması gerekiyordu. Benim düşüncem bu; Ekonomiyi soğutmak için böyle bir açıklama yaptığını düşünmüyorum." dedi.

"FAZLA HARCAMAYIN" UYARISINI HADDİ AŞMAK OLARAK NİTELENDİRİYORUM

"Fazla harcama yapmayın" uyarıları hakkında görüşlerini de ifade eden Uğur Gürses; " Bakanlar tarafından böyle bir açıklama gelmedi. Dikkatli olun denildi. Sadece Bülent Gedikli tarafından "Fazla Harcamayın" gibi bir açıklama geldi ve ben bunun haddini aşan bir uyarı olduğunu düşünüyorum. Hiçbir Bakan, yönetici çıkıpta harcamayın demez. Derse de hata olur bence." diyerek fikirlerini dile getirdi.

GENÇ NÜFUSUN İSTİHDAM SORUNU YAPISAL BİR SORUN

Gürses, ekonomik kriz söylemiyle birlikte genç nüfusun istihdam sorununun gerektiği şekliyle çözülmüş olmadığını ve bunun ekonomiyle alakası düşünüldüğünde ne gibi girişimler yapılmalıdır sorusu ile ilgili de şunları söyledi:

"Bu Türkiye’nin yapısal bir sorunu. Hala tarımda çalışan milyonlarca insan var. Üstelik bunların bir kısmı ücret almıyor. Temelde şöyle bir sorun var. Ucuz iş gücünün olması eğitimin önünü kesiyor. Ve bence burda yapılması gereken şey; eğitime çok büyük yatırımlar yapmak. Zorunlu eğitimi biran önce hayata geçirmek lazım. İnsanların meslek sahibi olması konusunda programların yapılması lazım. Yerel faktörleri devreye sokmamız lazım." ifadelerini kullandı.

on5yirmi5.com