Dönerin Avrupa Cirosu 4,5 Milyar Euro

Dünya Ekonomisi
Son yıllarda hamburgeri geçen döner yıllık olarak Almanya’da 3,5 milyar, Avrupa’da ise 4,5 milyar Euro ciroya ulaştı. Türk Alman İşadamları Birliği (TDU) Başkanı Remzi Kaplan, sektörün 200...
EMOJİLE

Son yıllarda hamburgeri geçen döner yıllık olarak Almanya’da 3,5 milyar, Avrupa’da ise 4,5 milyar Euro ciroya ulaştı.

Türk Alman İşadamları Birliği (TDU) Başkanı Remzi Kaplan, sektörün 200 bin kişiye iş imkânı sağladığını belirterek, "Avrupa’da 300’ün üzerinde döner imalathanesi faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 14 bin döner büfesinde 200 bin kişi çalışıyor. Yan sanayi ile birlikte bu rakam 800 bini buluyor." dedi.

3. Dünya Döner Kongresi, Antalya’da başladı. 13 Kasım’a kadar sürecek kongreye, başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu ve Amerika olmak üzere 35 ülkeden 500’e yakın işadamı katılıyor.

Kongreyi organize eden Türk Döner Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İrfan Söyler, açılışta yaptığı konuşmada, dönerin Almanya’da artık sosyal bir yiyecek haline geldiğini söyledi.

Kongreye katılan Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da dönerin Türkiye’nin dünyadaki tek markası olduğuna dikkat çekti.

"Nasıl İtalyanların pizzası, Meksika’nın fajitası, Japonların suşisi varsa bizim de dönerimiz var." diyen Cevheroğlu, şunları kaydetti: "Değişik sebeple yurtdışına gittiğimizde özellikle kendi damak tadımızı arıyoruz. Hemen bir yerlerde Türk döneri arıyoruz. Şunu da belirteyim ki; yurtdışındaki dönerler en az Türkiye’deki kadar lezzetli. Yurtdışına gittiğimizde Türkiye’yi nadir aramadığımız konulardan birisi bu döner zevki."

Dönere sahip çıkılmasını da isteyen Cevheroğlu, "Bu konuda ciddi çabaların olduğunu biliyoruz. Türklerin çok önemli bir ürünü olan döneri, maalesef birtakım ülkelerde değişik adlarda görüyoruz. Döner kesinlikle bizimle özdeşleşen bir yiyecek." dedi.

Almanya’nın Antalya Konsolosu Frank Urbschat ise dönerin Almanya ile Türkiye’yi birleştirdiğini dile getirdi. Dönerin, Türkiye’de yıllardır bilindiğini, ancak popülerliğini Almanya’da yakaladığını ifade eden Urbschat, dönerin Almanya’daki başarılı hikâyesinin 1972 yılında başladığını hatırlattı.

Türk Alman İşadamları Birliği Başkanı Remzi Kaplan, dönerin Avrupa’da geldiği noktayı şöyle anlattı: "Dönerin yıllık cirosu Almanya’da 3,5 milyar Euro, Avrupa’da 4,5 milyar Euro. Sadece Almanya’da günde 600 ton döner tüketiliyor. Son yıllarda döner teknolojiye ayak uydurmaya başladı. 1990’lı yıllardaki ile şimdiki farklı. Kesiminden sunumuna kadar, sosundan salatasına kadar, ekmeğinden pidesine kadar çok değişiklikler var. Döner bundan sonra teknolojiyle daha da ilerleyecek. Eskiden bıçakla kesiliyordu, şimdi robotla el değmeden kesiliyor."

Zaman