Çin Rüyası Bitecek mi?

Dünya Ekonomisi
ABD’nin 40 yaş altındaki en iyi ekonomistlerine verilen John Bates Clark madalyasını alan ve Nobel’in en güçlü adayı olarak gösterilen Daron Acemoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi’nin kon...
EMOJİLE

ABD’nin 40 yaş altındaki en iyi ekonomistlerine verilen John Bates Clark madalyasını alan ve Nobel’in en güçlü adayı olarak gösterilen Daron Acemoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi’nin konuğu olarak geldiği İstanbul’da akademisyen ve ekonomi yazarlarıyla buluştu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) ekonomi profesörü olarak görev yapan Acemoğlu, yükselen ekonomisiyle dikkat çeken Çin’deki büyümenin gerçekçi olmadığını savundu. Çin rüyasının er geç sona ereceğini ifade eden Acemoğlu, "Çin, her türlü üretimi kopya ederek bu hale geldi. Ama kendine ait olanı üretmediği için Çin’deki büyüme gerçekçi değil ve ileride ciddi sorunlarla karşılaşmaları muhtemel" dedi. Ekonomi ve demokrasi ilişkileri üzerine çalışmalar yürüten Acemoğlu "Niçin bazı ülkeler demokratik oluyor da diğerleri olamıyor?" sorusuna cevap arayan teoriler geliştirdiğini belirtti. Acemoğlu "Ekonominin önemi inkar edilemez ama ‘Siyaset, ekonominin özetlenmiş halidir’ diyen Lenin’e de katılamıyorum" dedi.

DEMOKRASİ MESAJI
Demokrasinin elitlerle kitleler arasındaki ekonomik temelli bir çatışmanın sonucunda doğduğunu belirten Acemoğlu, kitlelerin demokrasi istediğini ancak elitlerin buna karşı olduğunu, bu ikisi arasındaki güç dengesinin de sonucu belirlediğini söyledi. Acemoğlu "Elitlerin gücünü artırmak demokrasiye geçişi kolaylaştırabilir ama elitlerin gücünün ölçüsü kaçarsa, o zaman da demokrasi yıkılabilir. Mesela neden Singapur hiç demokratikleşemedi? Çünkü çok eşit bir toplum. Refah düzeyi yüksek ve bu refah oldukça eşit dağıtılmış. Dolayısıyla kitlelerin elitlere karşı demokrasi talebinde bulunmasına gerek yok"dedi.