Çin ile ilişkilerde yeni sayfa açılıyor

Dünya Ekonomisi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çin’de gerçekleştirilen Çin-Türkiye İş Forumu’nun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, “İki ülke aras...
EMOJİLE

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çin’de gerçekleştirilen Çin-Türkiye İş Forumu’nun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, “İki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğinin, bilhassa bu gezinin (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti) ardından, yeniden şekilleneceğini hepimiz net bir şekilde görüyoruz” dedi.

Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iş adamları ile gerçekleştirdiği Çin seyahatine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki ticaretin 1’e 9 oranında Türkiye aleyhine olduğunu vurgulayan Vardan, bu ilişkiyi farklı bir boyuta taşımak gerektiğini, yapılan ziyaretin de bu noktada büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye ile Çin’in üçüncü ülkelerde yatırım yapabileceğini anlatan Vardan, şöyle konuştu:

“Ortak yatırımlarla her iki ülke iş dünyasına katkı sağlayabiliriz. Türkiye’nin bulunduğu coğrafya ve yetişmiş insan gücü, tüketim noktaları açısından bize mükemmel bir lojistik destek imkanı sağlıyor. Bunu da Çin’in avantajlarıyla birlikte piyasaya sunmamız mümkün. Enerji, madencilik, müteahhitlik hizmetleri ve elektronik başta olmak üzere birçok alanda işbirliği imkanımız bulunuyor. Ekonomi, enerji, turizm bakanlıklarımızın da bu ilişkiyi derinleştirmek üzere çeşitli enstrümanlar geliştirdiklerini biliyoruz.”

DEİK olarak da bu noktada sorumluluktan kaçmadıklarını kaydeden Vardan, “Önemli bir iş forumunu gerçekleştirdik. İlk defa bir Çin Devlet Başkanı böylesi bir toplantıya katıldı. Bu iki ülke ilişkileri açısından oldukça önemli. Özellikle Çinli iş adamları için kuvvetli bir mesaj niteliği taşıyor ve Çin’in Türkiye’ye hangi nazarla baktığına işaret ediyor. Dolayısıyla forumun bu bağlamda çok başarılı olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

“Çin-Türkiye ilişkileri yeniden şekillenecek”

Ömer Cihad Vardan, Çin’in Türkiye’de bir banka açmasının da olumlu bir durum olacağını kaydederek, “Buna ilaveten Çinli bir bankanın Türkiye’ye gelecek olması, ortak yatırımlar için çok olumlu bir işaret. Bu doğal olarak Çin’den gelecek firmalar için oldukça ciddi bir destek demek ama aynı zamanda biz Türk firmaları açısından da kullanabilecek bir kaynak imkanı. Dolayısıyla ilişkilerin geleceğinin, bilhassa bu gezinin ardından, yeniden şekilleneceğini hepimiz net bir şekilde görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Türk lirası ve yuan ile ticaretin iki ülke arasındaki ticarette yeni bir dönem başlatacağını dile getiren Vardan, “Çin ile Türkiye’nin ticaretini TL ve yuan ile yapması konusu oldukça ilgi topladı. Çünkü bu öneri aslında bir zihniyet değişikliğini ortaya koyuyor. Bence stratejik öneme haiz. İlk etapta kolay görülmemekle beraber üzerinde oturup düşünülmesi ve detaylı bir şekilde çalışılması gereken bir konu” dedi.