ABD 7 Şubat’ta yeniden kepenk kapatabilir

Dünya Ekonomisi
Habertürk’te yer alan habere göre, ABD Hazinesi tarafından yapılan açıklamada, Kongre’nin kamunun borçlanmasını sınırlayan tavanın değiştirilmesi için 7 Şubat’tan önce harekete geçmesini i...
EMOJİLE

Habertürk’te yer alan habere göre, ABD Hazinesi tarafından yapılan açıklamada, Kongre’nin kamunun borçlanmasını sınırlayan tavanın değiştirilmesi için 7 Şubat’tan önce harekete geçmesini isteyerek, “Borçlanma tavanı yükseltilmez ise devlete kaynak yaratacak olağanüstü tedbirlerin kullanım imkanının Şubat sonunda tükeneceği tahmin ediliyor” denildi.

Hazine Bakanı Jack Lew, Pazartesi günü yaptığı açıklamada ay sonunda borçlanma sınırına ulaşılmasının ardından devletin borçlarını ödeyemez hale gelebileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu arada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin borç limitindeki yeni tarihe odaklandıklarını ve bu konunun ABD’nin “AAA” olan kredi notu üzerindeki negatif izlemeye yönelik karar için temel gösterge olacağını açıkladı.

Fitch açıklamasında, ABD’nin notu üzerindeki negatif izlemenin çözülmesinin borç limitinin revize edilmesine bağlı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Amerikan Kongresi’nin geçen yıl ekim ayında borç limitinin 7 Şubat 2014’e kadar askıya alınması konusunda anlaştığı hatırlatılarak, “Borç miktarındaki son rakam 17,3 trilyon dolar. Biz ABD Hazinesi’nin borçlanma kapasitesini aşmadan, borç tavanının yükseltilmesini ya da ertelenmesini bekliyoruz. ABD Hazinesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmesine dair belirsizlikleri önlemek için borç tavanın artırılması önemli” ifadeleri kullanıldı.

Eğer borç tavanı yükseltilemez ya da ertelenemezse Hazine’nin yeni bir fon sağlamaya erişmek için olağanüstü tedbirler alması gerekeceğini belirten Fitch, buna rağmen Hazine’nin yeni borçlanma kapasitesi dolmadan borç limiti için zaman kazanabileceğini kaydetti.

Fitch, “ABD notu üzerindeki negatif izlemede, borç limiti artırım süreci değerlendirilecek. ABD notu üzerindeki gözden geçirmede ayrıca ABD kamu finansmanı koşulları da değerlendirilecek. ABD’nin ‘AAA’ notunun negatif izlemeye alınması öncesinde, Kasım 2011’de kamu maliyesindeki olumsuz trend nedeniyle not görünümü negatife çevrilmişti” tespitini yaptı.