4 büyük petrol üreticisi üretimi donduracak

Dünya Ekonomisi
Katar’ın başkenti Doha’da toplanan dört büyük petrol ihracatçısı Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar diğer büyük üreticilerin de karara uyum sağlaması halinde petrol üretimlerini Oc...
EMOJİLE

Katar’ın başkenti Doha’da toplanan dört büyük petrol ihracatçısı Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar diğer büyük üreticilerin de karara uyum sağlaması halinde petrol üretimlerini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı aldı.

Kararın ardından petrolün varil fiyatı 30 dolar seviyesinden 33 dolara yükseldi, ardından primlerin bir kısmını geri verdi.

Katar Enerji Bakanı, alınan kararın petrol piyasasına istikrar kazandırmasını beklediklerini ifade etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre üretimin dondurulması anlaşmasını Katar Enerji Bakanlığı gözlemleyecek.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Suudi Arabistan’ın petrol üretimi Ocak ayında günlük 10,2 milyon varil seviyesindeydi.

Rusya’nın geçen ayki üretimi ise günlük 10,9 milyon varil olmuş ve Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından bu yana kayda geçen en yüksek petrol üretimi yakalanmıştı.

Küresel ekonomideki yavaşlama nedeniyle düşen petrol talebine ABD’nin petrol üretim kapasitesindeki artışla birlikte yaşanan arz fazlası eklenince petrolün varil fiyatı Mayıs 2015’ten bu yana yaklaşık yüzde 70 değer kaybetmişti.

Rosneft: Sonuca varmak için erken

Dünyanın en büyük petrol üreticisi şirketlerinden birisi olan kamuya ait Rus Rosneft şirketinden yapılan açıklamada, petrol üreticisi ülkelerin fiyatları desteklemek için birlikte hareket etme kararı almasının olumlu olduğunu ifade etti.

Ancak Rosneft’in sözcüsü Mikhail Leontyev, Rus haber ajansı RIA’ya yaptığı açıklamalarda Doha’daki toplantıdan sonuç çıkarmak için erken olduğunu da ifade etti.