2.4 Trilyon $’lık Diyet Başlıyor

Dünya Ekonomisi
ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partili yetkililer aylardan beri devameden borç limitini yükseltme konusunda nihayet anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Barack Obama’nın duyurusunu yaptığı plana ...
EMOJİLE

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partili yetkililer aylardan beri devameden borç limitini yükseltme konusunda nihayet anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Barack Obama’nın duyurusunu yaptığı plana göre ABD’nin borç limiti 2012 başkanlık seçimleri sonrasını kapsayacak şekilde en az 2.2 trilyon dolar düzeyinde yükseltilecek. Plana göre yükseltme operasyonu iki aşamada yapılacak. 2.2 trilyon dolarlık limit artışının 1 trilyon dolarlık ilk aşaması hemen devreye girecek. Geri kalan kısımise 2012 sonunda yürürlüğe konacak. Bu adımla birlikte ABD’nin bugün için öngörülen iflası atlatılmış oldu. Ancak limit sorunu tamamen ortadan kalkmadı. Sadece çözüm 2012 sonrasına atılmış oldu.

TARTIŞMALAR SÜRECEK
Başkan Obama’nın açıkladığı planın asıl önemli kısmı ise yapılacak kesintilerle ilgili. Buna göre ABD hükümeti 10 yılda bütçe açığını 2.4 trilyon dolar azaltmayı hedefliyor. Devlet planın ilk aşamasında 900milyar dolarlık kesinti uygulayacak. Kesintiler kapsamında kamuda çok sayıda kurum kapanacak veya sert tasarruf programlarına maruz kalacak. Planın ikinci aşamasında ise Kongre’de kurulacak ‘Süper Kongre’ adlı özel bir komite yıl sonuna kadar 1.5 trilyon dolarlık ek tasarruf önlemlerini tartışacak. 6 Demokrat ve 6 Cumhuriyetçi üyeden oluşacak komite tasarruf kalemleri konusunda anlaşmaya varamazsa savunma ve sosyal yardım alanlarında kesintiler otomatik olarak başlayacak. Bu aşamada vergi artışları, emekli maaşları ve sosyal yardım alanlarında önemli kesintiler de gündeme gelecek.

OBAMA’YA TATSIZ HEDİYE
Ayrıca zenginlere yönelik ek vergi veya mevcut vergi indirimlerinin iptali de gündeme gelecek. Savunma harcamalarında ilk etapta 350 milyar dolara varan kesintilerin uygulanacağı. İkinci aşamada ise bu oranın 500 milyar dolara kadar yükselebileceği ifade edildi. Yapılan yorumlara göre açıklanan plan özellikle Başkan Obama için siyasi birmalubiyet olarak kabul edildi. ABD basını Cumhuriyetçilerin, perşembe günü 50 yaşına girecek olan Obama’ya ilk hediyeyi verdiğini ancak bunun ABD Başkanı’nı pek memnun etmediğine işaret ediyor.