Araç Kiralama Vergiden Nasıl Düşülür?

Ekonomi
Araç kiralama turistik gezilerde, iş seyahatlerinde, şehir içi ve şehir dışı ulaşımda kısacası her koşulda konfor artıran bir hizmet olarak ön plandadır. Bireysel araç kiralama hizmetlerine gösterilen...
EMOJİLE

Araç kiralama turistik gezilerde, iş seyahatlerinde, şehir içi ve şehir dışı ulaşımda kısacası her koşulda konfor artıran bir hizmet olarak ön plandadır. Bireysel araç kiralama hizmetlerine gösterilen ilginin yanı sıra; araç kiralamada vergi avantajı gibi faydalar sağlanması nedeniyle araç kiralama hizmeti farklı ölçeklerdeki işletmeler arasında da çok popülerdir.

Rent Go araç kiralama sektörünün lider ismi olarak kısa ve uzun dönem araç kiralama imkanı sunar. Şirketler açısından özellikle uzun dönem araç kiralama yapılması araç satın alımına göre çok daha avantajlı bir durumdur. Rent Go Rent A Car hizmetlerinden yararlanmak işletmelere değişen araç ihtiyaçlarını hızlı ve kolay bir şekilde karşılama imkanı sunar. Araç satın almak için sermaye ayırmalarına gerek kalmaz. Araç satın alma sürecinde ve sonrasında karşı karşıya kalınan çeşitli maliyetler araç kiralama hizmeti ile birlikte şirketler açısından gider kalemi olmaktan çıktığı gibi periyodik bakım gibi süreçlerinin Rent Go tarafından gerçekleştirilmesi sayesinde zamandan da tasarruf edilmesi mümkün olur.

Araç Kiralamada Vergi Avantajı

Araç kiralama vergiden düşme konusunda işletmelere büyük fayda sağlar. Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesine göre ticari işletmeler adına kiralanan araçların kira bedeli indirim konusu oluşturan unsurlar kapsamındadır. İlgili kanuna göre ticari kazanç sağlama amacıyla kullanılan araçların amortisman bedeli hariç olarak akaryakıt, bakım, onarım gibi giderlerini ihtiyaç olarak kaydetmek ve indirim olarak işlem görmesini sağlamak mümkündür.

Şirket araç kiralama vergiden düşme konusunda 2022 yılında serbest meslek icracıları ile ticari kazanç sahiplerinin gider yazabileceği miktar aylık kira bedelinin KDV (Katma Değer Vergisi) hariç 8.000 TL’lik kısmıdır. Eğer gider olarak yazılan kira bedelinin aşılması durumu söz konusuysa 8.000 TL’nin üzerindeki miktar KKEG (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) olarak değerlendirilir. Günlük kiralamalarda ise aylık 8.000 TL olan sınır üzerinden yapılan günlük hesaplama ile ede edilen miktar günlük kira bedeli olarak gösterilebilir.

Araç Kiralama KDV’den Düşer mi?

Ticari işletmeler adına araç satın alımlarında satın alınan araca ait KDV araç maliyetine eklenir ve işletme tarafından indirilebilecek KDV olarak gösterilemez. Rent Go araç kiralama hizmeti alındığı durumlarda ise KDV gider olarak gösterilebilir ve şirket tarafından masraftan düşülebilir.

Şirketler İçin Araç Kiralamanın Diğer Avantajları Nelerdir?

Sıfır araç satın alımı ve aracın yenilenmek istenmesi halinde şirketlerin araçlarda değer kaybıyla karşı karşıya kalmaları söz konusu olabilir. Araç kiralama durumunda ise böyle bir durum söz konusu olmaz. Şirketler farklılaşan ve gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için kiraladıkları araç modelini herhangi bir zararla karşılaşmadan kolayca değiştirebilirler.

Şirketlerin araç satın alırken kredi kullanmaları halinde bu meblağ bilançoda mali borçlar içerisinde yer alarak bilançonun zayıflamasına ve şirketin bankalar nezdindeki kredibilitesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Araç kiralama hizmeti alınması halinde bilançoyu olumsuz yönde etkileyebilecek bir durum ortaya çıkmaz.

Araç satın alma durumunda şirketten tek seferde toplu bir nakit çıkışı söz konusu olabilirken araç kiralama tercih edildiğinde aylık araç kiralama bedelinin ödenmesi, ticari faaliyetler sürdüren şirketler nezdinde çoğu zaman çok daha avantajlı bir durum olarak değerlendirilir.

Satın alınan araçların MTV ödemeleri, rutin bakımları gibi süreçlerin takibi şirketler için operasyonel yük ve ek gider kalemi oluşturur. Araç kiralama hizmetlerinde bu tür süreçler araç kiralama şirketi tarafından yürütülür. Araç kiralama bedeli faturası toplam tutarlar üzerinden hesaplandığı için bu tür ek giderlerin de vergi açısından avantaj sağlaması söz konusu olur.