Erasmus’la Avrupa’da eğitim

Yurtdışı Eğitim
Eğitim hayatının bir kısmına yurt dışında devam etmek birçok kişinin hayalidir. Maddi engeller, bağlantı eksiklikleri, nerede ne yapılır bilinçsizliği çoğu kişiye bu hayali bile kurduramaz. Ancak küre...
EMOJİLE

Eğitim hayatının bir kısmına yurt dışında devam etmek birçok kişinin hayalidir. Maddi engeller, bağlantı eksiklikleri, nerede ne yapılır bilinçsizliği çoğu kişiye bu hayali bile kurduramaz. Ancak küreselleşmenin yaşamın her alanında kendini göstermesiyle bu hayaller artık daha kolay gerçek oluyor.Erasmus programı da bu amaca hizmet eden, pek çok öğrenci tarafından da kullanılan bir program.

Erasmus programı öncelikle eğitimin her alanında ve düzeyinde “Avrupalılık Boyutunu” geliştirmeyi ve güçlendirmeyi, eğitimde eşit fırsatlar oluşturarak ülkeler arası eğitim kaynaklarına erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan bir program. Ayrıca Avrupa’yı oluşturan üye ve aday ülkelerin dillerinin öğrenilmesini sağlayan, bunun için ortam oluşturan ve böylece AB ülkeleri arasında karşılıklı kültür alışverişi sağlayan bir oluşum.

Avrupa Birliği Komisyonu’nca oluşturulan AB Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında yer alan Erasmus programı kapsamında, 1987 yılından beri 1 milyonu aşkın öğrenci farklı ülkelerde eğitim görme imkânına sahip olmuş. Türkiye’de de Erasmus’a ilk başvurular 1 Kasım 2003 tarihinden itibaren yapılmakta.

Erasmus bir burs programı değil! Bunu hatırlatmakta yarar var. Sadece öğrenci değişimi yapabilen kurumların öğrencilerine bireysel olarak gittiği ülkeye göre değişebilen miktarda maddi katkı sağlar. Türkiye’den giden öğrenciler için bu desteğin, aylık 400 Euro olduğunu belirtelim.

Peki, Erasmus programından nasıl yararlanırız?

Bunun için öncelikle okuduğunuz üniversitenizin, Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne (Erasmus University Charter-EUC) başvurup AB Komisyonu’ndan onay almış olması gerekir. Programa bireysel başvurularınız için yüksek öğreniminizin ilk yılını tamamlamış olmanız da gerekli olan bir diğer şart. Okulunuzun uluslararası ilişkiler birimine (Erasmus Koordinatörlüğü/bürosu), bir sonraki akademik dönem için başvuru yapmanız bir sonraki adımınızı oluşturuyor. Üniversiteler arası ikili anlaşmalar ve toplam değişim hacmine ve kaynağa bağlı olarak, başvurular arasından seçim bu birim tarafından yapılıyor. Değişime hak kazanan öğrencilerden biri iseniz kalacağınız süre ve ülkeye göre idari ve mali hazırlıklar yapmaya başlamanızın zamanı gelmiş demektir. İdari hazırlıklar demişken vize işlemleri için özellikle Erasmus programı çerçevesinde başvuru yaptıysanız ülkeler size oldukça kolaylık sağlıyor. Vize konusu bu noktada gözünüzü korkutmasın. Mali hazırlık konusu da tamamen kişinin harcamalarına ve gidilen ülkenin pahalılık durumuna bağlı olarak şekilleneceğinden para biriktirme durumu öğrenciden öğrenciye değişiyor. Ancak yabancı bir ülkede okurken maddi sıkıntı çekmek hiçbir öğrencinin karşılaşmak istediği bir durum değil.

Yabancı bir ülke demek elbette yabancı bir dil de demek oluyor. Programdan yararlanmak isteyen öğrencilerin yabancı dil düzeylerini geliştirmiş olmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra başvuranların genel not düzeylerini olabildiği kadar yüksek tutmaları da önemli. Genel başarı ortalamasında, değerlendirmenin yapıldığı dönem itibariyle 2.5/4.00 veya 75/100 düzeyinin altında olan öğrenciler değişim için ne yazık ki başvuramıyorlar. Başvurularınızın kabulünde başarı düzeyi (%50), yabancı dil durumu (%35) ve mülakat (%15) etkili olmakta.

Bu program çerçevesinde yurt dışında bulunduğunuz süre içinde kendi kurumunuza ödediğiniz harç dışında, gittiğiniz kuruma bu çeşit bir ödeme yapma yükümlüğünüz de bulunmamakta. Maddi koşulları çok rahat olmayan öğrenciler için hayli iyi bir fırsat.

Erasmus Programıyla ilgili bir diğer şart da programa ancak bir kez katılma hakkınızın olması. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora programlarından herhangi birine ancak bir defa katılabilmek mümkün. Gittiğiniz okulda aldığınız dersler kendi okulunuzda alabileceğiniz derslerin karşılığı olmalı ya da yerine saydırılabilecek nitelikte olmalıdır. Yani gittiğiniz kurumda aldığınız notları kendi okulunuzda saydırıp dönem kaybı yaşamadan eğitiminize devam edebilirsiniz. Ancak öğrenci değişimi yapacak ülkelerden birinin mutlaka AB’ye üye ülkelerden biri olması gerektiğinden Türkiye için düşünüldüğünde değişim programına katılacak öğrencilerin anlaşmalı AB ülkesi üniversitelerinden birini tercih etmesi gerekir.

Erasmus ile yurtdışına giden öğrencilerden dil konusunda yeterli olması şartı aranıyor. Yine de gidilen AB ülkesine göre akademik öğretim başlamadan ya da eğitim süresinin bir kısmında yoğun dil kurslarına katılım için mali destek sağlanıyor. Ayrıca İngilizce, Almanca, Fransızca dışındaki diğer Avrupa dillerinde eğitim alacak öğrencilere eğitim alacakları kurum tarafından da dil kursları verilmekte.

Birkaç önemli noktayı da hatırlatalım. Erasmus programına katılıp yurt dışında eğitime başlandığında bir yarıyıl için 24-30 krediye denk gelen bir ders yükünün bulunması, alınan kredilerden 2/3 oranında başarı şartının aranması ve bunu sağlayamayan öğrencilere kalan ödemenin yapılmayacağı şartlarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Erasmus programına katılıp dönen öğrencilerin büyük çoğunluğunun ortak görüşü şu ki Erasmus, mutlaka yararlanılması gereken bir program. Bu deneyimi yaşamadan önceki ‘siz’le döndüğünüzdeki ‘siz’ arasındaki farkları görmek çevrenizdekileri şaşırtacak, kazandığınız ya da pekiştirdiğiniz kendinize güven ve edindiğiniz tecrübe önünüzdeki uzun yıllarda mutlaka çok işinize yarayacak. Yurt dışında geçirdiğiniz süre içinde kurduğunuz bağlar, ilişkiler ve arkadaşlıklar da sizi zenginleştirecek. Eğer aranılan şartlara sahipseniz bizce en kısa zamanda harekete geçme zamanı.

İştegenç.com.tr