KPSS-B P3 ile Hangi Bölümler Atanabilir?

Sınavlar
KPSS B- P3 türünden sınava girecekler hangi oturumlara girmek zorunda. ÖSYM her 2 yılda düzenlediği gibi bu yılda KPSS A Grubu Kadro Ne Demektir? Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetm...
EMOJİLE

KPSS B- P3 türünden sınava girecekler hangi oturumlara girmek zorunda.

ÖSYM her 2 yılda düzenlediği gibi bu yılda

KPSS A Grubu Kadro Ne Demektir?
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları ile kaymakam adaylığı kadrolarına A grubu kadrolar, bu kadrolara atanabilmek için yapılan sınava da KPSS-A denmektedir. Örnek verecek olursak, Maliye Bakanlığı Hesap Uzman yardımcısı, TEDAŞ Müfettiş Yardımcısı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Kontrolör yardımcısı kadroları KPSS-A kadrolardır.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları ile kaymakam adaylığı kadrolarına A grubu kadrolar, bu kadrolara atanabilmek için yapılan sınava da KPSS-A denmektedir. Örnek verecek olursak, Maliye Bakanlığı Hesap Uzman yardımcısı, TEDAŞ Müfettiş Yardımcısı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Kontrolör yardımcısı kadroları KPSS-A kadrolardır.

KPSS B Grubu Kadro Ne Demektir?
Genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, Kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda(A Grubu kadrolar hariç) belirtilmiş olan meslekler dışında ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

B grubuna yerleşen bir aday daha sonra A grubu veya B grubu başka bir kadroya geçebilir mi?
657 sayılı Kanunun 54. maddesine göre adaylık süresi içerisinde (adaylık en az 1 yıl en çok 2 yıl dır) bir memurun başka bir kuruma nakli mümkün değildir. Ancak, 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda aday memur olarak görev yapmakta iken A Grubu kadrolara ait giriş sınavını kazanan kişilerin yapacağı geçiş nakil olarak görülmemektedir.

Bu nedenle aday bir memur, A Grubu kadrolara atanmaya hak kazanır ve kendi çalıştığı kurumdan muvafakat alır ise, sınavını kazandığı A Grubu kadroya geçebilir. Genel olarak kurumlar bu tür durumlarda muvafakat vermekle beraber, bazen de muvafakat verilmemektedir. Ancak, muvafakat verilmemesi halinde uğranılacak maddi kayıplar gerekçe gösterilerek İdari Yargı mercilerinde iptal davası açılabilir. Bu konuda Memurlar.net’in “Mahkeme Kararları” kategorisine bakınız.

Aynı durum B grubu kadrolar için de geçerlidir. Bu konuyla ilgili Devlet Personel Başkanlığının görüşleri bulunmaktadır. Ancak, bu görüşler kamuoyuna duyurulmadığı için birçok kişi mağdur olmuştur.

 

Hem KPSS-B hem de KPSS-A kadrosuna başvurabilir miyim? Hem memurluk hem de öğretmenlik kadrolarına başvurabilir miyim?

Yapılacak sınav dört bölümden oluşmaktadır. Cumartesi sabah oturumu genel kültür ve genel yetenekten oluşmaktadır. Bu oturuma herkes katılacaktır. Cumartesi öğleden sonrası oturumu sadece öğretmen adayları içindir ve sabahki genel kültür ve genel yetenek oturumuna katılan öğretmen adayları bu oturuma katılacaktır. Pazar günkü oturum ise sadece müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılığı ve kaymakam adaylığı kadrolarına atanmak isteyenlerin katılması gereken bir oturumdur.

Sınavdan sonra ÖSYM adaylara tek bir puan değil 90′a yakın puan sonucu gönderilecektir. Cumartesi sabah oturumuna ait olan KPSSP3 puanı ile Eylül ayı içinde, KPSS-B kadrolarına başvurulabilecektir.

Cumartesi sabahı oturuma ek olarak cumartesi öğleden sonrası oturumuna da katılan öğretmen adayları için ise KPSSP10 puanı hesaplanacak ve bu puan öğretmen başvuruları için kullanılacaktır.

Pazar günü sabah ve öğleden sonrası oturumuna da katılan adaylar için ise Kılavuzda yer alan her KPSS-A kadrosu için ayrı bir puan hesaplanacaktır. Bu puanlar ile de daha sonra ilana çıkacak olan KPSS-A kadrolarına başvurulabilecektir.

Dolayısıyla bir aday KPSSP3 puanı ile KPSS-B kadrolarına, KPSSP10 ile öğretmenlik kadrolarına ve diğer KPSS puanları ile de KPSS-A kadrolarına başvurabilecektir.

Diğer taraftan, Önlisans mezunları KPSSP93; Ortaöğretim mezunları KPSSP94 puanlarını kullanacaklardır. Önlisans ve lisans mezunları sadece cumartesi sabah oturumuna katılacaklardır.

Mühendisler Sınavda Hangi Oturumlara Katılacak?
Mühendis kadrolarına yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B’ye girmektedir. Buna göre mühendis kadrolarına atanmak isteyenler sadece genel kültür ve genel yetenek sınavına katılacaklardır. Bu kadrolar için adayların yabancı dil veya pazar günü oturumlarına katılmalarına gerek yoktur. Diğer taraftan, alım yapılan ve KPSS-A olarak adlandırılan bazı müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına mühendislik fakültesi mezunlarının da başvurusu kabul edilmektedir.

KPSS-A türü müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına girmek isteyen lisans mezunu adayların Cumartesi sabah oturumuna ek olarak yabancı dil ve pazar günü yapılacak Alan Bilgisi (Maliye, İktisat, Muhasebe, Hukuk vb.) oturumlarına da katılmaları gerekmektedir.

KPSS-B Kadrolarını ise

Bundan 10 gün önce KPSS-B kapsamında alım yapılacağını belirtmiştik. Bu konudaki resmi açıklama ise 24.8.2003 günlü Resmi Gazetede, ayrıntılı bilgiler ise bugünkü gazetelerde yer almıştır. Memurlar.NET olarak bugün de KPSS-B kapsamında alım yapılacak kadrolara hangi bölüm mezunlarının başvurabileceğini açıklıyoruz. Bu yılki alımlara ilköğretim(ortaokul), ortaöğretim (lise), önlisans ve lisans mezunları başvurabilecektir. Kadrolar genel olarak teknik ve sağlık ağırlıklıdır. Bazı kadrolarda ise bir kişilik alım yapılmaktadır. Bölümlere ilişkin ayrıntılar için tıklayın.

Aşağıda yer alan kadrolar özet bilgiler olup, resmi metin daha sonra yayınlanacaktır.

İLKÖĞRETİM (ORTAOKUL) MEZUNLARI

-Hasta Bakıcı

-Aşçı (Aşçılık sertifikası sahibi olmak)

-Kaloriferci (kaloriferci sertifikası sahibi olma)

-Sağlık Teknisyen Yardımcısı

-Bekçi

ORTAÖĞRETİM (LİSE VE DENGİ OKUL) MEZUNLARI

-Orman Muhafaza Memuru

-Veteriner Sağlık Teknisyeni (Hayvan Sağlık Memuru, Veteriner Sağlık-Sağlık Teknisyenleri, Lise ve Dengi Okulların Veteriner Sağlık Teknisyenliği Bölümü)

-Teknisyen (Metal İşleri, Elektrik, Elektrik-Elektronik, Diş Protez, Lise Dengi Okulların Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, Bilgisayar Donanım, Bilgisayar Yazılım, Bilgi İşlem, Bilgisayar, Makine, Tesviye, Metal İşleri, Matbaa, Matbaacılık, Ofset Baskı, Ofset Baskı Serigrafi, Aağaç İşleri, Mobilya, Mobilya ve Dekarasyon, Makine Ressamlığı, Bölümü mezunu olmak, Meslek Lisesi ve Teknik Lise Mezunu olmak)

-Sağlık Memuru

-Laborant (Laborant meslek lisesi)

-Şoför

-Sağlık Teknisyeni (Lise ve Dengi Okulların Acil Tıp Teknisyenliği)

-Sağlık Teknisyen Yardımcısı

-Hizmetli

-Hasta Bakıcı

-Gassal (İHL Mezunu)

-Memur

-Hemşire

-Daktilograf

-Veznedar (Ticaret Meslek Lisesi)

-Bilgisayar İşletmeni

-İtfaiyeci

ÖNLİSANS MEZUNLARI

-Tekniker (Tapu Kadastro, Harida Kadastro, Makina, Elektrik)

-Programcı (Bilgisayar Prog. İnternet Bölümü, Bilgisayar Prog., Bilgisayar Teknolojisi ve Progrm. Böl.)

-Santral Memuru, Memur

-Bilgisayar İşletmeni (Bilgisayar Destekli Muhasebe, Bilg. Operatörlüğü, Bilg. Op. ve Teknikerliği, Bilg Programcılığı, Bilg. Tek. ve Programlama, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama, Bilgisayar Programcılığı ve İnternet Bölümü)

-Sağlık Teknisyeni (Oduyometri, Anestezi, Anestezi Teknikerliği, Biyokimya Teknikerliği, Tıbbi Labarotuvar, Labarotuvar, Patoloji Labarotuvar, Radyoloji, Diyaliz Bölümü, Protez ve Ortez)

-Laborant (Tıbbi Labarotuvar, Labarotuvar, Patoloji Labarotuvar)

-Hayvan Sağlık Memuru (Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Böl.)

LİSANS MEZUNLARI

-Avukat (Avukatlık Ruhsatı sahibi olmak)

-Mühendis (Elektrik, Endüstri, İnşaat, Çevre, Bilgisayar, Jeodezi ve Fotogrametri, Elektrik-Elektronik, Kimya, Maden, Makine, Elektronik, Metalurji ve Malzeme Mühendislikleri, Kimya Bölümü)

-Veteriner

-Kimyager

-Biyolog

-Psikolog

-Fizyoterapist

-Sağlık Fizikçis (Fizik Antropolojisi)

-Hemşire

-Ebe

-İmam (İlahiyat Fakültesi veya Fakültelerin İlahiyat Bölümü Mezunu)

-Mimar

-Memur (İngiliz Dili ve Ed., İşletme-İktisat, İstatistik)

-Laborant

-Kütüphaneci

-Bilgisayar İşletmeni (MEB onaylı sertifika)

-Eczacı

-Pedagog