Geçen yıl yürürlüğe giren düzenlemenin ardından birçok organize sanayi bölgesinde özel okul statüsünde meslek lisesi açıldı. Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarının her yıl ortak belirledikleri tutarda ve resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre devlete maliyetinin 1,5 katını geçmemek üzere destek verilmesi de özel okul statüsünde meslek lisesi açmayı düşünen kurumları teşvik etti.
Yasal düzenlemenin ardından açılan ve Ankara’daki İvedik OSB’de eğitim veren Akıllı Okul Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yurteri, okulun bu yıl eğitim vermeye başladığını belirterek, düzenlemenin sunduğu imkandan yararlanarak anadolu teknik lise ve teknik lise statülerinde olmak üzere iki okul açtıklarını söyledi.
Düzenlemenin devlet adına çok cesur bir karar olarak nitelendirilebileceğini dile getiren Yurteri, “Bu konuda devletimize minettarız. Kalifiye ara eleman sıkıntısı, sanayicinin yıllardır konuştuğu bir konu” dedi.
Açtıkları her iki lisede toplam 900’e yakın öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Yurteri; teknolojiyi iyi kullanan, yabancı dili çok iyi bilen, iletişimi kuvvetli olan, kendini iyi anlatan bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Yabancı dil ağırlıklı eğitim
Okulun bulunduğu İvedik OSB’nin 100 binin üzerinde çalışanı ve 5 milyar dolar ticaret hacmi ile Türkiye’nin en büyük sanayi yapılanmalarından olduğuna işaret eden Yurteri, bu durumun da kendilerine ayrı bir heyecan verdiğini dile getirdi.
Okulun yanı başında büyük bir teknokent yatırımının bulunduğuna dikkati çeken Yurteri, “Bölgenin gücünün ileriye dönük vizyon ve eğitim stratejimiz ile yatırımlarımıza verdiği gücü hissediyoruz. Okulumuzun bulunduğu bölge OSB’nin tam merkezinde ve çok büyük bir teknokent yatırımının yanında. Okulumuz teknokentte çalışacak bireyler yetiştirecek. Sanayi tesisleri içerisinde yeni birşeyler üretebilen bireyler yetiştirmek üzere altyapı kurduk” dedi.
Yabancı dil ağırlıklı eğitim verildiğinin altını çizen Yurteri, akıllı okul anlayışına paralel olarak interaktif eğitim sistemleri, tablet bilgisayarla eğitim, etkileşimli eğitim modelleri, dersin ardından evde de eğitimin sürmesine olanak tanıyan online uygulamaların verdikleri eğitimin temel özellikleri arasında yer aldığını söyledi.
Patronunu da yönlendirebilecek çalışanlar yetiştirmeyi hedefliyoruz
Klasik eğitim modelinde velilerin meslek liselerini çocukları için son şans olarak gördüklerini belirten Yurteri, yeni eğitim anlayışında ise bu algının kırılmaya başlandığını ifade etti.
Kayıt ve ön alım döneminde ise eğitim modelini anlattıklarında velilerin çok olumlu tepki verdiğini aktaran Yurteri, “Veliler, OSB yönetimine ve okulumuza ciddi bir minnet duyuyor. Mezuniyete yaklaşırken bizim beklentimiz tam anlamıyla kalifiye dediğimiz bir öğrenci profilinin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Öğrenci yeri geldiğinde patronu ve üzerindeki mühendisi de uyarabilecek yeteneklere sahip olacaktır” diye konuştu.
Öğrenciler 2 bin 900 başvuru arasından seçildi
Kayıt öncesinde 2 bin 900’ün üzerinde başvuru aldıklarını, bunların çok önemli bir kısmı ile mülakat yaptıklarını belirten Yurteri, daha önce disiplin suçu işleyen ve diğer öğrencilerin düzenini bozacak öğrencileri almadıklarını söyledi.
Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) 400’ün üzerinde puan alan öğrenci de almadıklarını dile getiren Yurteri, “Bizim için iyi öğrenci puanı yüksek öğrenci değildir. 100 kişi geldiyse bunun yüzde 90’ı 300-400 puan arası öğrenciler. ‘Ben bu işi yapabilirim’ diyen öğrencileri aldık. OSB’de çalışan ailelerin çocuklarına öncelik tanıdık, bundan da mutluluk duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Eğitmen kadrosu hakkında da bilgi veren Yurteri, 150 öğretmen istihdam ettiklerini, bu kişilerin genç olmalarına rağmen tecrübeleri bulunduklarını kaydetti. 150 eğitimciyi 20 bin civarındaki başvuru arasından seçtiklerini belirten Yurteri, “Meslek dersleri veren öğretmenlerimizi özel sektör tecrübeleri olan kişiler arasından seçtik ve hepsine uluslararası geçerliliği olan sertifikalar verdik” ifadesini kullandı.
Okulda; endüstri ve otomasyon, elektrik-elektronik ve makina olmak üzere 3 ana bölüm bulunduğunu anlatan Yurteri, en fazla sayıda öğrencinin elektrik-elektronik bölümünde olduğunu kaydetti.
AA