“Ortaöğretime geçişte sistem arayışımız sürüyor”

Ortaöğretim
  Bizlerin arayışları da ortaöğretime yönelik en uygun geçiş sistemi arayışlarının devamı. Ortaöğretime geçişte ideal sistem arayışımız sürüyor” dedi. Avcı, eğitimin güncel, zamanın ruhuna uygun ...
EMOJİLE

 

Bizlerin arayışları da ortaöğretime yönelik en uygun geçiş sistemi arayışlarının devamı. Ortaöğretime geçişte ideal sistem arayışımız sürüyor” dedi.

Avcı, eğitimin güncel, zamanın ruhuna uygun ve geleceğe taşıyıcı nitelikte olması için yakın ve uzak çevresiyle daima ilişki içinde olması gerektiğini belirtti. Nabi Avcı, “Eğitimin ülkelerin sorumluluğunda ve özgünlüğünde olması kadar uluslararası bir yanı da var. Eğitimde evrensellik ancak bu yolla yakalanabilir. Bu çerçeveden bakıldığında özellikle son yıllarda ülkemizin eğitim stratejileri büyük ölçüde dışa yönelmiş durumda” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi ortaklığıyla düzenlenen ‘Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş Konferası’ İstanbul’da başladı. Etkinliğe Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, yurtiçinden ve dışından eğitimciler ile birlikte Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser ve Dünya Bankası Kıdemli Eğitim Ekonomisti Naveed Hassan Naqvi de katıldı.

Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ideal bir eğitim sistemi için arayışlarının sürdüğünü söyledi. Avcı’nın konuşması özetle şöyle:

Sınavlar öncelikli konumuz

Bu konferans, Bakanlığımızla Dünya Bankası arasındaki ikili işbirliği yapılması için görüş birliğine varılmasının bir sonucu. Son yıllarda eğitim sisteminde köklü değişiklikler, yenilikler içeren yoğun bir çalışma içindeyiz. Çalışmalarımız sürüyor. İdeal bir sisteme ulaşma arayışı hala gündemimizde. Ortaöğretime geçiş sisteminde geçmişten günümüze yapılan OKS ve daha sonra yapılan Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) kadar tüm çalışmalar, ideal sistem arayışının bir sonucudur. Bugünkü konferansta da ‘ideal sisteme ulaşmak için neler yapabiliriz?’ konusunu tartışmak için buradayız.

Yürütülen çalışmalar içinde ortaöğretime geçiş sistemi ve sınavlar konusu öncelikli alanlarımız.

Değişiklikler ideal sisteme ulaşmak için

Bu çalışmalar kapsamında ideal bir sınav sisteminin ortaya çıkarılması amacıyla ortaöğretime geçiş sisteminde çeşitli değişiklikler yapılmış olup ideal bir sisteme ulaşma anlamında yeni arayışlar ve değişiklikler hala gündemimizdeki yerini koruyor. Yapılan çalışmaların ve sistem değişikliklerinin asıl amacı ortaöğretime geçiş sisteminin kalitesini uluslararası düzeye taşımak. Ortaöğretime geçiş sisteminde yıllar itibariyle çeşitli yöntemler ve değerlendirme kriterleri uygulandı.

Güçlü bir orta ve yükseköğretim gerekiyor

Bu dönemde bilgi temelli ekonomilerin sürekli değişen küresel işgücü piyasasında rekabet etmek için ülkelerin bilgiyi üretecek ve uygulayacak esnek, geçişken ve nitelikli işgücüne gereksinimleri her zaman olduğundan daha yüksek. Bunun da ancak güçlü orta ve yükseköğrenim aracılığı ile başarılabileceği ortada. Geçmişten günümüze süreç içerisinde yapılan yöntem değişiklikleri, ortaöğretime en uygun geçiş sistemi oluşturmaya yönelik arayışların bir sonucudur. Bizlerin arayışları da ortaöğretime yönelik en uygun geçiş sistemi arayışlarının devamı niteliğinde. Gelişmiş ülkelerin standartlarında ülkemiz şartlarına uyum gösteren ve kalıcı nitelikte olması gereken yeni bir ortaöğretime geçiş sisteminin geliştirilmesi için Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalarla birlikte çeşitli sivil toplum kuruluşları ve paydaşlarımızın katkıları çalışmalarımızın özgün bir şekil almasında belirleyici olacak.

Dünya Bankası ile Bakanlığımızın birlikte gerçekleştirdiği ‘Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş Konferansı’ndan önemli sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Konferansta ortaöğretime geçişlerle ilgili uluslararası deneyimler paylaşılacak. Merkezi sınav uygulamalarındaki tecrübeler karşılaştırılacak.”

Milli Eğitim Bakanlığı ve Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi’nin düzenlediği ‘Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş Konferansı’ bugün saat 17.30’da sona erecek. Akademisyenler ve eğitim uzmanları eğitim kademelerine geçişte ülke örneklerini, Türkiye deneyimlerini ve seçenekleri tartışacak./eğitimnerede.com