Öğrenciler dikkat! Cep telefonunuzu kimseye vermeyin!

Ortaöğretim
Yeni yönetmelikle ilgili değerlendirmede bulunan Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Bu maddelerden öğrencileri en çok ilgilendirecek olanlar disiplin yönetmeliğindek...
EMOJİLE

Yeni yönetmelikle ilgili değerlendirmede bulunan Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Bu maddelerden öğrencileri en çok ilgilendirecek olanlar disiplin yönetmeliğindeki değişiklikler. Yeni yönetmelikte, cep telefonu kullanarak işlenen bilişim suçları disiplin yönetmeliği cezaları arasına girdi. Öğrenciler siz siz olun cep telefonunuzu kimseye vermeyin. Sizin telefonunuzu kullanarak başkalarına zarar verilirse, siz sorumlu olursunuz.

Cep telefonlarınızı sadece ihtiyaç duyulduğu zamanlarda internet veya sosyal medya erişimi için açın, diğer zamanlarda özellikle kapatın. Yeni yönetmelikle getirilen disiplin cezalarını hafife alıp bu konuda arkadaşlarınıza yönelik şaka amaçlı etkinliklerden kaçının. Bilişim araçlarıyla, sosyal medya ile ilgili disiplin yönetmeliğindeki değişiklikler, okul değiştirmeye veya örgün eğitimin dışına çıkmaya kadar gidiyor.’ diyerek öğrencileri uyardı.

Öğrenciler

Hatice Yılmaz, yeni yönetmelikte dikkat çeken maddeleri gruplandırarak bilgi verdi:

Bir ile beş gün arasında okuldan uzaklaştırma cezası gerektiren fiil ve davranışlara eklenen maddeler

Kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret etmek, paylaşmak, yayınlamak veya başkalarını bu davranışlarla kışkırtmak.

İzinsiz gösteri, etkinlik ve toplantı düzenlemek, bu tür gösteri, etkinlik ve toplantılara katılmak.

Okul kurallarının uygulanması ve öğrencilere verilen görevlerin yapılmasını engellemek.

Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim öğretim faaliyetlerine ve kişilere zarar vermek.

Milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak.

Kınama cezası gerektiren davranışlara eklenen maddeler

Okul eşyasını ve çevresini kirletmek.

Tütün ve tütün mamulleri bulundurmak ve kullanmak.

Dersin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmak.

Müstehcen veya yasaklanmış araç, parça ve dokümanla okula gelmek.

Öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçları ile meşgul olmak ve dersin akışını bozmak.

Devamsızlık süreleri, yazılı sınav sayıları ile ilgili değişikler

Yeni yönetmelikle devamsızlık süresi 45 günden, 10 günü özürsüz olmak üzere toplam 30 güne düşürüldü. 30 günden fazla devamsızlık yapan öğrenci, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılarak sınıfta kalacak. Çocuklarının mağdur olmaması için velilerin de bu konuya azami dikkati göstermeleri gerekiyor.

Haftalık ders saati sayısına göre belirlenen yazılı sınav sayısı en az iki olarak düzenlenmiş. Ancak başarısını yükseltmek isteyen öğrenciler için dönem sona ermeden birer dersten ortak bir sınav daha yapılacak. Aslında bu uygulamanın amacı öğrencileri başarılı olmaya teşvik etmek.

Ayrıca yeni yönetmeliğin okullardan okul öğrenci veli sözleşmesi hazırlamasını, öğrenci ve  velilerin de bu sözleşmenin gereklerini yerine getirmelerini istediğini belirten Yılmaz, ‘Bu konuda hazırlanmış örnek sözleşmeler incelendiğinde bu uygulamaya geçilmesi ve tarafların kurallara tam olarak uyması durumunda en çok öğrenciler mutlu olacaktır. Ancak sadece öğrencilerin bu kurallara uyması istenirse elbette ortada sadece disipline uymak zorunda olan öğrenciler kalacak, veli ve okul yine öğrenciyi yalnız bırakacaktır’ dedi.