Azınlık okulunda soy koduna son

Ortaöğretim
Milli Eğitim Bakanlığı, azınlık okullarında eğitim alan gayrimüslimlerin kayıtlarında artık ‘soy kodu’ istemeyecek. Kayıtlar, diğer özel okullarda olduğu gibi nüfus cüzdanı fotokopisi ile ...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanlığı, azınlık okullarında eğitim alan gayrimüslimlerin kayıtlarında artık ‘soy kodu’ istemeyecek. Kayıtlar, diğer özel okullarda olduğu gibi nüfus cüzdanı fotokopisi ile yapılabilecek.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yayımlanan genelgeye göre, gayrimüslim okul kayıtlarında vatandaşlara her yıl sıkıntı yaratan ‘soy kodu’ uygulamasına son verildi. Bundan böyle, öğrenci kayıtlarında velinin yazılı dilekçesiyle birlikte okul müdürünün onayıyla yapılacak. Şimdiye kadar, gayrimüslim okullarında okumak isteyen öğrencilerden başvuru belgesi arasında nüfus soy kaydı isteniyordu. Kayıtları okul tarafından alındıktan sonra, il milli eğitim müdürlüğüne gönderiliyordu. Kaydın kabul edilip edilmeyeceğine de milli eğitim müdürlüğü karar veriyordu.

Azınlıklar için soy kaydı Nüfus İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından tutuluyor. İl milli eğitim müdürlüklerinin, öğrencinin gayrimüslim olup olmadığını, nüfus müdürlükleri aracılığıyla tespit ettiği ve Türkiye’de her vatandaşın devlet kayıtlarında soy koduna göre fişlendiği ortaya çıkmıştı.

Sabah’ın haberine göre kodlamanın, Rumlar ‘1’, Ermeniler ‘2’, Museviler ‘3’, Süryanliler ‘4’, diğer azınlık vatandaşları için de ‘5’ şeklinde kodlandığı ortaya çıkmıştı. Patrikhaneler tarafından vaftizli olan çok sayıda öğrencinin kaydının reddedilmesinin de ‘soy koduna’ dayandığı anlaşılmıştı.

MEB, özel okullarda sadece nüfus kağıdının fotokopisiyle yapılan kayıt işleminin azınlık okullarında da aynı şekilde yapılmasına karar verdi. Azınlık vatandaşlar nüfus soy kütüğü belgesi istenmeyecek. Kayıt, velinin yazılı talebi ve okul müdürünün onayıyla yapılabilecek.

Genelgede ayrıca, azınlık okullarında görevlendirilen Türkçe öğretmenlerinin 6 yıllık görev süreleri bittikten sonra okul müdürünün talebi doğrultusunda görevlerine devam etmelerinin önü açıldı. Söz konusu düzenlemeyle ilgili yönetmelik değişikliğinin de önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacağı öğrenildi. MEB yetkilileri, düzenlemelerin azınlık vatandaşlarının talepleri doğrultusunda yapıldığını söyledi.