Moda ve tasarım sektörü, sistemli ve hukuksal altyapı çalışmaları düzenlendiğinde ülkemiz için önemli gelir getiren sektörler arasında yerini alacak. Ancak sektörde diğer sektörlerde olduğu gibi ciddi ölçüde nitelikli eleman sıkıntısı var. Moda Tasarımı eğitimi veren üniversiteler, bu ihtiyacı karşılamak için önemli çalışmalara imza atıyorlar. Eğitim ile birlikte iş tecrübesine önem veren firmalar ise, bölüm mezunlarının mutlaka kısa ve uzun dönemli stajlar yaparak deneyim kazanmalarını öneriyor.
Eğitim tercihi sitesinde yer alan haberde moda tasarımının ülkemizde yeni gelişen bir sektör olduğunu dile getiren Moda Tasarımcılar Birlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Düzgün, sektörün gelişime, yeniliğe ve iş istihdamına oldukça açık olduğunu vurguladı. Sektörün sistemli ve hukuksal alt yapı çalışmaları düzenlendiğinde ülkemiz için önemli gelir getiren sektörler arasında yerini alacağını kaydeden Düzgün, “Dünya pazar payları, markalaşma ve bu markayı hedef kitlelerine ulaştırmakta gerçekten başarılılar. Bizim de hedefimiz bu olmalı. Ülke olarak tekstil ve moda tasarımı alanında yapısal düzenleme eksikliği giderildiği takdirde bizimde uluslararası marka kimliğimizi kazanmamız zor olmayacaktır” dedi. Moda ve tasarım sektöründe diğer sektörlerde olduğu gibi ciddi ölçüde nitelikli eleman sıkıntısı olduğunu söyleyen Düzgün bu sorunun eğitim kurumlarında verilecek uygulamalı eğitimlerle önemli ölçüde azalacağına dikkat çekti.
Moda Tasarımcısı olmak için eğitimin şart olduğunu da vurgulayan Düzgün, moda tasarımcısında bulunması gereken özellikleri ise şöyle sıraladı: “Bir moda tasarımcısı, araştırmacı, yenilikçi olmalı ve mesleğini gerçekten sevmelidir. Sosyal, kültürel, sanatsal alanlarda da kendini geliştirmiş, öğrenmeye açık ve öğrendiklerini mesleğine, hayat tarzına uygulayabilen bireyler olmalıdır. Bu bölümü okuyan veya okumak isteyen kişilere tavsiyem Moda Tasarımcısı olmak için azimli, kararlı, sabırlı olmaları ve hayallerinden asla vazgeçmemeleri gerektiğidir. Bunlarla birlikte eğitiminizi geliştirmeniz ve dünyaya herkesten farklı bir bakış açısıyla bakmanız gerekir.”
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuriye İşgören
NİTELİKLİ ELEMANLARI YETİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nuriye İşgören, tekstil ve moda sektörünün şiddetle hissettiği nitelikli eleman eksikliğine cevap verecek Moda Tasarımcısı yetiştirmek üzere eğitim öğretim programlarını planladıklarını ifade etti. Nitelikli eleman açığını kapatmak için tüm Meslek Yüksekokullarının destek verdiğini dile getiren İşgören, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak bizlere sınavsız geçiş ile gelen öğrencilerin tasarım süreçlerine hazırlanmaları biraz süre almaktadır. 2 yıllık öğretim dönemi içinde bu konuda yeteneği olmayan öğrencilerin mükemmel Moda Tasarımcısı olmalarını beklemek bir hayalden öteye gidemez. Hiçbir eğitim kurumu öğrencilerini Moda Tasarımcısı yapmaz ancak Moda Tasarımcısı olmaları yönünde eğitimler verir ve onları motive ederler. Tüm mezunların Moda Tasarımcısı olmalarına zaten gerek yoktur ancak onların çalışmalarına sürekli destek verecek nitelikli, donanımlı ve aynı dili konuşabilen destek elemanlarını yetiştirmek şarttır. Sektörün büyümesi ile paralel olarak nitelikli eleman açığının büyüdüğü de düşünüldüğünde; bizler de bu açığı kapatacak 5. seviyeden mezun elemanların sahip olmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip nitelikli elemanları yetiştirmek için var gücümüz ile çalışmaktayız.”
Sektördeki uzman kişilerden hem eğitim kadrolarında hem de seminerlerde faydalandıklarını dile getiren İşgören, “Bazı durumlarda bizler de ihtiyaç duyduğumuz konuların uzmanlarına ya da işletme ve kurumlara işbirliği çağrılarında bulunmaktayız. Yönetmeliklerimiz uyarınca öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için 30 iş günü süren staj yapmaları gerekiyor. Öğrencilere staj yerlerini bulmaları konusunda destek verilirken mezun olduktan çalışabilecekleri işletmeleri seçmeleri şeklinde yönlendirme yapmaktayız” dedi.
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serna Uçar
MODA SEKTÖRÜ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ
Moda Tasarımı bölümünde modayı yansıtan, geçmişine sahip çıkan, moda endüstrisi ile iç içe, araştırmacı, yenilikçi ve geleceğin moda tasarımlarını yaratacak gençler yetiştirdiklerini söyleyen Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serna Uçar, “Aynı zamanda, ülkemizde ve dünyada her geçen yıl daha da büyüyüp gelişen bir sektör olan moda tasarımı konusunda öğrencilerin yetenekleri ile eğitimlerine destek olmayı hedeflemektedir. Bölüm eğitim programımız, Avrupa Yükseköğretim alanında ortak bir uyum oluşturmak üzere başlatılan Bologna sürecine uyumlu olarak, Avrupa Lisans Yeterlilikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesinde belirtilen nitelikleri kazandırmakla kalmayıp, öğrencilerimizin henüz mezun olmadan kariyer planlarını tanımlayabilmelerine, kişisel becerileri ile moda sektöründe başarı yakalayabilecekleri iş alanlarının farkındalığına varabilmelerine olanak tanımaktadır” dedi.
Moda sektörü ile oldukça yakın iletişim ve işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Serna Uçar, çeşitli seminer ve sergilerle bölümde eğitim gören genç yeteneklerle modanın profesyonellerini bir araya getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. “Öğrencilerimiz eğitimleri süresince 60 gün zorunlu stajlarını tamamlamakla yükümlüdürler” diyen Uçar, gerek üniversitenin kariyer merkezi, gerekse fakülte ve bölüm olarak öğrencilerin staj ve iş bulmalarını sağladıklarını kaydetti. Bölümün sektörel işbirlikleri ve projelerle de öğrencilere firma yöneticileriyle birebir iletişimde olma imkânı sağladığından, kendilerini göstermeleri ve staj/iş imkânı bulmalarına olanak hazırladıklarını belirti.
Ülkemizde tekstil ve moda sektöründe kaliteli eleman açığının sektörle doğru orantılı olarak yakın gelecekte katlanarak devam edeceğinin altını çizen Uçar, “Eğitim sürecimiz boyunca moda ve tekstil sektörü ile yakın iletişim içinde bulunan öğrencilerimiz iş bulma sıkıntısı yaşamamakta; hatta mezun olmadan önce iş teklifleriyle karşılaşmaktadır. Öğrencilerimizin, ilgili bilgisayar teknolojilerini kullanabilen, sanatsal ve yaratıcı becerileri gelişmiş, hayal ettiğini gerçeğe dönüştürme noktasında ayakları yere sağlam basabilen, kendini ve projelerini sözlü ve yazılı olarak net şekilde ifade edebilen, tasarım sürecini teknik ekiple birlikte sonuçlandırana kadar takip edip yönetebilen bireyler olmaları için çalışmaktayız. Ancak küresel bir sektör olan moda dünyasında yabancı dil, aranan niteliklerin başında gelmektedir. Moda tasarımcısı adaylarının en az bir yabancı dili, tercihen İngilizce’yi, akıcı olarak kullanabilmeleri öncelikli tavsiyemizdir” diye konuştu.
Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahamet Akın
MODA TASARIM MEZUNLARININ ÇOK YÖNLÜ OLMASI ŞART
İstanbul Kültür Üniversitesi İşletmecilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Fahamet Akın, Moda Tasarım bölümünün kuruluş amacının sektörün beklentilerini karşılayabilecek nitelikte moda tasarımcıları yetiştirmek olduğunu belirterek, “Bu nedenle eğitim öğretime başlamadan önce verilecek eğitimin nitelik ve içeriği belirlenirken öncelikle sektörün beklentileri tespit edilmiş ve eğiğim öğretim planları bu eksiklerin giderilmesi doğrultusunda hazırlanmıştır. Programımızda 2. ve 4. dönemde yer alan “İş Yeri Uygulaması” dersleri öğrencinin sektörle gözlem yapabileceği şekilde aktif bir ders olarak hazırlanmıştır. ders kapsamı moda, hazır giyim, tekstil ve sanat alanında farklı niteliklerde iş yerleri, moda evleri, sanat atölyelerine gezi ve workshop uygulamalarından oluşmaktadır. Bunu dışında 20 iş gününden oluşan iki ayrı staj uygulaması ile öğrencilerimizin mezun olduklarında çalışabilecekleri kurumlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları sağlanmaktadır” diye konuştu.
“Okulumuz moda tasarım programında yer alan kadrolu akademisyenlerimizin tümü hem akademik hem de sektör tecrübesi olan bireylerdir” diyen Fehamet Akın, bunun dışında sektör ve eğitim işbirliğini desteklemek ve spesifik bilgi içeren derslerin etkin ve verimli işlenmesini sağlamak amacıyla sektörde önemli isimlere sahip nitelikli eğitimcilerinin bulunduğunu ifade etti.
Moda tasarımı bölüm mezunlarının iş bulabilme olanakları çok fazla olduğunu kaydeden Akın, “Günümüz koşullarında da hız her zaman ön plandadır. Moda tasarım bölümünden mezun bir öğrenci usta öğreticilik yapabilmekte, Home Officelerde freelance koleksiyonlar tasarlayabilmekte ayrıca tekstil ve hazır giyim firmalarında üst kademelerde, bu firmaların tasarım departmanların da görev alabilmekte, tiyatro, sinema, reklamcılık gibi medya kurumlarının kostüm tasarımlarında ya da her türlü donanıma sahip olduğundan kendisine ait bir moda evini faaliyete geçirerek kendi markasını yaratabilmektedirler” dedi.
Plato Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Seher Tereci
UYGULAMALI EĞİTİM VERİYORUZ
Moda Tasarım programında okuyan öğrencilere uygulamalı eğitim verdiklerini kaydeden Plato Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Program Başkanı Seher Tereci, aynı zamanda staj ve dönem içi projelerle moda ve tekstil sektörüyle iç içe olduklarını belirtti. “Firmalar Plato Meslek Yüksekokulumuzdan kalifiye iş gücü istemekte staja dahi belli bir düzeye gelen öğrenciyi alma konusunda söz verebilmektedirler” diyen Seher Tereci, Plato Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Eğitime Dayalı Staj Merkezi’nin öğrencilerin eğitim-öğretim hayatından çalışma hayatına yapacakları geçişte her türlü desteği sağlamak üzere çalışmalar yaptığını vurguladı. Bu geçiş sürecinde planlı ve bilinçli adımlar atmak amacıyla öğrencilere, meslek ve sektör tanıtımının yapıldığı Kariyer Günleri kapsamında sektör ziyaretleri ve seminerler düzenlediklerini de kaydeden Tereci, “Sektörde çalışan deneyimli ve başarılı isimlerin katılımlarıyla gerçeklesen söyleşi ve atölye çalışmalarında öğrenciler meslekleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmakta ve ayrıca sektördeki firmaları daha yakından tanıma şansına sahip olmaktadırlar. Bunun yanı sıra verilen eğitimler ile öğrencilere iş hayatında farklılık yaratacak özgeçmiş oluşturma becerisi ve mülakat teknikleri öğretilmektedir” dedi.
Nitelikli ara eleman yetiştirmenin ülke için faydalarının daha net anlayabilmek için, meslek liselerine ve teknik liselere gereken yatırım ve özendirmelerin gerçekleştirilmesi, gereken önemin verilmesi gerektiğini dile getiren Seher Tereci, “Ülkemiz bugünkü konumunda değerlendirildiğinde Moda sektörü aciliyetle nitelikli eleman ihtiyacı sorununu ön plana almalı, meslek edindirmek amacı taşıyan meslek ve teknik liselerin, eğitim kalitesinin yükseltilmesine ve iş sahasının genişletilmesine çalışılmalıdır” diye konuştu.
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu
MODA SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMAK İSTEYENLER MUTLAKA STAJ YAPMALI
Türkiye’de tekstil sektörü büyük bir yatırım kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, önümüzdeki yıllarda stratejik eylem planının uygulanmasıyla birlikte dünyanın en önemli moda üreticileriyle yarışacak bir konuma geleceğine inandıklarını söyledi. Orka Holding’in tam zamanlı ve freelance olmak üzere dünyaca ünlü birçok moda tasarımcısının işbirliğinde koleksiyonlarını oluşturduğunu dile getiren Orakçıoğlu, bu kişilerin eğitim durumlarının moda alanında öncü kabul edilen üniversitelerin lisansüstü seviyesinde olduğunu vurguladı.
Hazır Giyim ve moda perakendeciliğinin son yıllarda hızla büyüyen bir sektör olmasının getirdiği avantaj ile yeni mezunlar tarafından yoğunlukla tercih edildiğini söyleyen Süleyman Orakçıoğlu, “Sektördeki açığın bu sebeple hızla kapatılacağına inanmaktayız. Eğitim kurumları bu noktada yerinde çalışmalar yapsa da kişilerin eğitim ile birlikte tecrübe edinmeleri ve iş hayatını yakından deneyimlemeleri konusunda eksiklikler olduğunu söyleyebiliriz. Bu alanda çalışmak isteyen kişilere mutlaka kısa ve uzun dönemli stajlar yaparak deneyim kazanmalarını öneriyoruz” diye konuştu.
Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi ile devam eden işbirliklerinin olduğunu belirten Orakçıoğlu, şunları söyledi: “Management Trainee programımız, İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından gerçekleşmekte ve kariyer yönetimi sürecinde bu eğitimin sonuçları yüksek çarpan değeri ile kişilere avantaj sağlamaktadır. Orka Holding’in know how’ı ile deneyimli akademisyenler tarafından sağlanan eğitimler her dönem çalışanların en çok tercih ettiği eğitimler arasında bulunur.”