Hidrojen Nedir?

Mesleki Eğitim
Yaşam için su, su (H2O) için hidrojen kesinlikle gereklidir ve tüm organik bileşikler bulunur. Hidrojen hafif bir gazdır. Nkfu.com’da yer alan bilgiye göre, hidrojen gazı hafif hava balonları ta...
EMOJİLE

Yaşam için su, su (H2O) için hidrojen kesinlikle gereklidir ve tüm organik bileşikler bulunur. Hidrojen hafif bir gazdır. Nkfu.com’da yer alan bilgiye göre, hidrojen gazı hafif hava balonları taşımacılığı için kullanılmıştı ancak yangın riskinin yüksek olması nedeniyle çok tehlikeliydi.

Hidrojen, yanma sonrası atık ürün olarak sadece su oluşturduğundan dolayı, bir hidrojen ekonomisinin gelişme olasılığı mümkündür.

Sembolü: H

Atom Numarası: 1

Atom Ağırlığı: 1.00794(7) g/mol

Elektron Sayısı: 1

Elemet serisi: Ametal

Periyodik Tablodaki Yeri: 1A

Maddenin Hali: Gaz

Görünümü: Renksiz

Hidrojen suda çok az çözünür ve iyi bir iletkendir. Difüzyon özelliği nedeniyle delikli yada gözenekli çeperlerden kolayca geçer, be nedenle çelik koruyucularda saklanır.

Alkali metal olmamasına karşın alkali metaller grubunda bulunur. En büyük özelliği indirgen oluşudur. Hava yada oksijen içinde yanarsa suyu oluşturur.

Döteryum:

D simgesiyle gösterilir. İlk olarak 1932′de Amerikalı kimyacı Harold Curey tarafından gözlendi. Ağır suyun hazırlanmasında kullanılır. (D2O) Suyun elektroliziyle elde edilir. Doğal hidrojen içinde döteryum hidrojenin tersine nötronları soğurmadan yavaşlatma özelliği vardır. Özellikle atomların sayısının prdyum atomlarına oranı 1/6000 kadardır. Atom pillerinin doldurulmasında ağır su olarak kullanılır.

Hidrojenin Kullanım Alanları:

Hidrojen element olarak amonyak üretiminde, bazı metallerin (molibden gibi) hazırlanışında kullanıldığı gibi, sıvı ve bitkisel yağların sertleştirilmesinde de (margarin elde edilmesi) kullanılır. Mazot gibi ağır yağların kraking işlemiyle benzin gibi daha hafif ve uçucu ürünlere çevirmede yararlanılır. 5000 dereceye kadar ısı gerektiren ve oksitlenme yapmayan kaynak işlerinde havayla soğutulamayan dinamoların soğutulmasında ve füze, roket yakıtı olarak kullanılır.

Hidrojenin Elde Edilmesi:

Endüstride hidrojen çoğunlukla suyun elektrolizinden, doğal gazdan ve petrolün damıtılması sırasında oluşan rafineri gazların nikel katalizör üzerinde su buharıyla birlikte 700-800 dereceye kadar ısıtılarak elde edilir. Elektroliz yöntemiyle hidrojenin eldesi özellikle elektriğin bol ve ucuz elde edildiği ülkelerde kullanılır.

Su, baryumhidroksit yada sodyumhidroksit ile iletken duruma getirilir ve elektrikle su ayrıştırılır. Ayrıca kok ile sudan da elde edilir. Sıcak kömürün üzerinden su buharı geçirilir. Ortaya çıkan su gazı ve buharıyla karıştırılarak katalizörlerden geçirilir. İçindeki karbonmonoksite dönüşür. Bu hidrojen ve kardondioksit suya tutulur, geriye kalan bileşim arındırılarak hidrojen elde edilir.

Laboratuvarda, küçük miktarlarda hidrojen gazı kalsiyum hidrürün su ile reaksiyona girmesiyle yapılabilir.