Biruni Üniversitesi açılışa hazır

Mesleki Eğitim
Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Adnan Yüksel, üniversitede hazırlık sınıfı olmayacağını belirterek, “Hazırlık sınıfının tüm programını, 950 saat İngilizce’yi birinci sınıfa koy...
EMOJİLE

Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Adnan Yüksel, üniversitede hazırlık sınıfı olmayacağını belirterek, “Hazırlık sınıfının tüm programını, 950 saat İngilizce’yi birinci sınıfa koyuyoruz. Birinci sınıftaki 3 dersin ikisini ikinci sınıfa, birini de üçüncü sınıfa koyuyoruz. Öğrencilerimiz 4 yılda mezun olacak” dedi.

Yüksel, üniversitenin tanıtım toplantısını, bitme aşamasına gelen inşaatın teras katında gerçekleştirdi.

Türkiye’nin en kapsamlı sağlık üniversitesi olarak kurulan Biruni’nin, tamamı sağlık bölümlerinden oluşan 6 fakülte, 3 enstitü ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu bulunacağını belirten Yüksel, mühendislik fakültesinde bu sene moleküler genetik bölümü açtıklarını, gelecek sene de mekatronik ve biyomedikal bölümlerinin olacağını ifade etti.

Eğitim fakültesinde de sağlığa ağırlık verdiklerini, burada da özel eğitim olacağını anlatan Yüksel, şöyle konuştu:

“Özel eğitimde üstün zekalılar, zeka engelliler, görme ve işitme engelli öğretmenliğimiz olacak. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenliğimiz olacak. Bu kapsamda bu Türkiye’de bir ilk. A’dan Z’ye sağlık diyoruz. Bizim farklılıklarımızın en önemlisi, Biruni’de bu sene Türkiye’de ilk defa  hazırlık sınıfını kaldırıyoruz. Hazırlık sınıfının tüm programını, 950 saat İngilizce’yi birinci sınıfa koyuyoruz. Birinci sınıftaki 3 dersin ikisini ikinci sınıfa, birini de üçüncü sınıfa koyuyoruz.  Öğrencilerimiz 4 yılda mezun olacak. Yabancı dil bilmek çok önemli ama biz bu sene yüzde yüz Türkçe program açtık. Gelecek seneden sonra da yüzde yüz İngilizce programlarımız olacak. Bizim tek amacımız; bilim insanı yetiştirmek. Türkiye ve dünyada yetişmiş en iyi hocalarla teknolojiyi birleştirerek, sağlık konusuna öncü bir üniversite olacağız.”

“Heyecanımızdan dolayı kurulmamıza izin verildi”

Türkiye’de 20 üniversitenin açılmak için beklediğini ifade eden Yüksel, “Sırf bizim heyecanımızdan bilimsel aktivitemizden dolayı bize izin verildi, biz kurulduk. Son bir yıldan beri de yeni üniversite kurulmuyor. Başbakanımızın da bana söylediği, ‘Hocam bu işlere biraz ara verelim çok oldu. Ama size müsaade edelim. Madem böyle bilimsel bir şey olacak’ dedi. Farklılığımız bu oldu” bilgisini verdi.

Amerika’da üniversitelerin ekonomiye katkılarının yüzde 40 olduğunu söyleyen Yüksel, Türkiye’de bu sayının çok düşük olduğunu, Biruni’nun bu yönde de farklılık oluşturacağını bildirdi.

Üniversite olarak bir diğer farklılıklarının da öğrencilere birinci sınıftan sonra yatay geçiş imkanı sağladıklarını dile getiren Yüksel, “Örneğin öğrenci beslenme bölümünü sevmiyorsa dil bölümüne, ona ısınamamışsa sosyal hizmet veya bir başkasına geçebilir. Dolayısıyla 11 farklı branşa birinci sınıftan sonra yatay geçiş imkanı olacak” diye konuştu.

Şu anda yapım aşamasında olan Türkiye’nin en iyi genetik laboratuvarını kuracaklarını, burada bütün üniversitelere hizmet vereceklerini belirten Yüksel, gelecek yıl da üniversite hastanesinin faaliyete geçeceğini sözlerine ekledi.

Toplantıda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haydar Su’nun yönetimindeki öğretim üyelerinin yer aldığı koro, hüzzam makamı eserlerden oluşan mini konser verdi.

Biruni Üniversitesi hakkında

Adını 11. yüzyılda yaşamış büyük Türk bilgini Ebu Reyhan El Biruni’den alan 
Biruni Üniversitesi, Türkiye’nin sağlık alanında eğitim veren en kapsamlı tematik sağlık üniversitesi olacak.

Eğitime 2014 – 2015 öğretim yılında başlayacak olan Biruni Üniversitesi, 30 bin metrekare kapalı alan, 17 bin metrekare yeşil alan, 5 bin metrekare kafeterya ve sosyal alan, 2 konferans salonu, spa, fitness center, kapalı ve açık basketbol sahalarıyla öğrencilerine geniş bir sosyal yaşam imkanı sağlayacak.