Yükseköğretim alanında Türkiye-İran izleme komitesi

Eğitim Kurumları
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, İran ve Türkiye arasında yükseköğretim alanındaki gelişmeler ve üniversiteler arasındaki protokollerin seyrinin takibi içi...
EMOJİLE

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, İran ve Türkiye arasında yükseköğretim alanındaki gelişmeler ve üniversiteler arasındaki protokollerin seyrinin takibi için izleme komitesi oluşturulduğunu söyledi.

Saraç, YÖK üyeleri ve üniversite rektörlerinden oluşan heyetle geldiği Tahran’da, temaslarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. 

İran ve Türkiye arasında akademik iş birliğini geliştirmek amacıyla İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Ferhadi’nin davetlisi olarak Tahran’a geldiklerini belirten Saraç, şunları kaydetti:

“Tahran’da, her iki ülkenin üniversite rektörleri arasında bir dizi görüşmeler gerçekleşti. Bu arada, ben Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı ile görüştüm. Daha sonra cumhurbaşkanı yardımcısıyla görüştük. Bu görüşmelerimizde öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliğinden lisans ve lisansüstü programlar açılmasına kadar bir dizi konu görüşüldü, tartışıldı. İran ve Türkiye üniversitelerinin bundan sonra birbirlerini daha iyi tanımaları için belirli aralıklarla bir platform oluşturulması, İstanbul ve Tahran’da toplantılar ve konferanslar düzenlenmesi hususunda da prensip olarak anlaşıldı.”

İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Ferhadi ile görüşmesinde İran ve Türkiye arasında yükseköğretim alanındaki gelişmeler ve üniversiteler arasındaki protokollerin seyrinin takibi için izleme komitesi oluşturulması teklifinde bulunduklarını ve bunun kabul gördüğünü belirten Saraç, “Bu izleme komitesinin üyeleri bugün tespit edildi, belirlendi. Heyetimizde YÖK üyeleri dışında, Türkiyenin pek çok üniversitesinin rektörleri de bulunuyor” dedi.

Saraç, Bilim ve Teknolojiden Sorumlu İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorena Settari ile görüşmesinde gündeme gelen nano teknoloji alanında iş birliği konusuna ilişkin de İran’ın yaptırımlara rağmen nano teknoloji alanında önemli bir başarı kaydettiğini dile getirerek, “Aynı şekilde, Türkiye’de de nano teknolojide ileri olan üniversitelerimiz var. Üniversitelerimiz arasındaki iş birliği imkanlarını araştırdık. Birtakım öneriler sunduk. Zannedersem, yakın dönemde buna yönelik sonuç üretici girişimler olacak” diye konuştu.