4 bine yakın dershanenin, özel ders alamayan 1,5 milyon dar ve orta gelirli ailenin çocuğuna hizmet verdiği belirtilen açıklamaya göre, dershane ile okulların işlevleri farklı. Dershane ler, özel okula gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatif. Anadolu’nun ücra köşelerinden dershaneye giderek en iyi okullara giren öğrencilere işaret edilen açıklamada, “Dershanelerin yokluğunda dar gelirlilerin, çocuğuna özel ders aldırmak zorunda kalacağı ve bunun daha pahalıya mal olacağı endişesi taşınmaktadır.’’ denildi. Özel ders ihtiyacının ortadan kalkmayacağı dile getirilirken kapatmanın kontrolsüz oluşumlara yol açabileceğine dikkat çekildi. Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı ülke olmadığı, Güney Kore’de bir dönem yasaklandığı ancak 2000’de kaldırıldığı ifade edildi.
Dershanelerin önümüzdeki dönem kapatılacağı yönündeki açıklamalar, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Konuyla ilgili son değerlendirme, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB ) Türkiye Eğitim Meclisi’nden geldi. İşlev bakımından dershanelerle okulların farklı olduğuna işaret eden Eğitim Meclisi, kapatma kararının, kontrolsüz oluşumlara yol açabileceği endişesini dile getirdi.
TOBB tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda dershanelerin varlığının tartışma konusu yapılmasının, ülkeye önemli hizmetler sunan büyük eğitim camiasını tedirgin ettiğine yer verildi. Türkiye’deki 4 bine yakın dershanenin, özel ders alamayan 1,5 milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet verdiğine dikkat çekildi. Dershanelerin, 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla öğrencilere eğitim-öğretim hizmeti verirken önemli bir istihdam da sağladığına işaret edildi. Sınavlara hazırlık ve okullara destek amacıyla hizmet veren dershanelere, gösterdikleri yüksek performans ve sundukları eğitim-öğretim hizmeti ile yüksek teveccüh gösterildiğini belirten Sektör Meclisi; dershanelerin birikimleri, deneyimleri ve eğitim ortamlarından eğitimin ihtiyaçları doğrultusunda yararlanılmasının doğru olacağını bildirdi. Mevcut yapıda, özel ders ihtiyacını karşılayan özel dershaneler ile okulların işlevlerinin farklı olduğunu vurgulayan Meclis, özel ders ihtiyacının, alınacak önlemlerle azaltılabileceğinin ancak ortadan kaldırılamayacağının altını çizdi.
Anadolu çocuğu için eğitim fırsatı
TOBB Türkiye Eğitim Meclisi’nin açıklamasına göre dershaneler, özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelir grubun elindeki tek alternatif: “Anadolu’nun ücra köşelerinden dershanelere devam ederek en iyi okullara giriş hakkı kazanmış öğrencilerimizin yakaladıkları bu fırsatlar unutulmamalı. Dershanelerin yokluğunda dar gelirli ailelerin, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları göz ardı edilmemeli.”
Kapatma değil teşvik edilmeli
Dershanelerin, Türkiye’nin yararına olan her olumlu yaklaşımı daima menfaatlerinin önünde tuttukları belirtilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Biliyoruz ki dershaneler konusunun sektörle, eğitim yöneticileriyle tartışılması, ülkemizin ve herkesin yararına uygun yeni seçenekler sağlayacaktır. Bu konuda sektör meclisimizin önerileri de mevcut olup üzerinde istişare etmeye hazırız.”
Samanyoluhaber