Pakistan’dan Yunus Emre Enstitüsüne Devlet Nişanı

Eğitim Kurumları
Lahor Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Halil Toker, kardeş ülke Pakistan Devleti tarafından “İmtiyaz Yıldızı Nişanı” olarak bilinen “Sitara-i İmtiaz Nişanı”na layık görüldü. Pakistan Cumhur...
EMOJİLE

Lahor Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Halil Toker, kardeş ülke Pakistan Devleti tarafından “İmtiyaz Yıldızı Nişanı” olarak bilinen “Sitara-i İmtiaz Nişanı”na layık görüldü. Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törende, Urdu dili ve edebiyatının tanıtılması için yaptığı hizmetler ve Pakistan ile Türkiye arasındaki kültürel iş birliklerine olan katkılarından dolayı Prof. Dr. Toker’e Sitara-i İmtiaz Nişanı’nı takdim etti.

Prof. Dr. Halil Toker, 2009 yılından bu yana dünyanın dört bir tarafından faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Enstitülerinin Türkiye’nin, Türk dilinin, edebiyatının, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtılması bakımından büyük projelere imza attığını, bu çalışmaların içinde bulunmaktan büyük onur duyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Toker, ödüle layık görülmesine ilişkin duygularını şu şekilde dile getirdi:

“Anadolu’nun önemli medeniyetlerine sahip çıkan ve bu toprakların kültürel mirasını dünyanın farklı yerlerine taşımaya çalışan Türkiye’nin kültür kurumu Yunus Emre Enstitüsü; Türkçenin kadim sesinin dünyaya duyurulmasında, tarihî ve kültürel mirasımızın tanıtılmasında önemli bir görev üstlenmiştir. İnsani değerleri, insan sevgisini ve toplumsal barışı temsil etme özelliğinden dolayı adını bir Anadolu mutasavvıfı olan Yunus Emre’den alan Enstitümüz, dünyanın dört bir köşesinde kültür merkezleri vasıtasıyla dilimizi ve kültürümüzü tanıtmak için adımlar atmaya devam etmektedir.”

Urdu dili ve edebiyatı çalışmaları ile pek çok eser ve akademik çalışmaya imza atan Prof. Dr. Halil Toker, Yunus Emre Enstitüsünün Lahor Müdürlüğü görevini sürdürüyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Halil Toker’in, “Keşmir Meselesini Kavramak”, “Urdu Edebiyatında Türkiye ve Türkler” ve “Hindko Grameri” gibi 50’ye yakın yayımlanmış kitabı ve yüzden fazla Türkçe, Urduca ve İngilizce makalesi bulunuyor.