Zorunlu Hizmet Kalkıyor mu?

Eğitim Güncel
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin kuralları yeniden belirliyor. Hazırladığı yönetmelik değişikliğini eğitim sendikalarına gönderen Bakanlık, öğretmenlerin zorunlu hizm...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin kuralları yeniden belirliyor.

Hazırladığı yönetmelik değişikliğini eğitim sendikalarına gönderen Bakanlık, öğretmenlerin zorunlu hizmet yükümlülüğünü 2006 yılına çekiyor.

Ayrıca halen ilçelere göre belirlenen zorunlu hizmet ‘okul’ bazına indiriliyor. 45 bin civarındaki okulu tek tek inceleyerek illerin talebine göre gruplandıran Bakanlık, böylece köy okulları gibi öğretmenlerin talep etmediği okullara ilgiyi artırmayı planlıyor.

Okulları 6 gruba ayıran Bakanlık, ilk üç grubu zorunlu hizmet dışında tutuyor. Her grupta çalışılacak süre ve buralardaki öğretmenlere verilecek hizmet puanı değişiyor. En ücra yerlerdeki okul anlamına gelen 6. gruptaki okullarda çalışan bir öğretmenin zorunlu çalışma yükümlülüğü 3 yılda kalkarken, diğer gruplarda çalışanların yükümlülüğü 4, 5, 6 ve 7 yılı buluyor.

Yönetmelik taslağına göre bugüne kadar ayrı ayrı yapılan il içi ve iller arası yer değiştirmeler birleştirilirken, öğretmenlere aynı anda hem il içi hem de iller arası tayin isteğinde bulunması imkanı getiriliyor. Bu şekilde hizmet puanı yüksek olanın merkezi okullara gelmesi öngörülürken, il içi okul sırası uygulaması kaldırılıyor. İl içi tayinlerde istenen ‘2 yıl’ şartı iller arasında tayinde uygulandığı gibi ‘3 yıla’ çıkarılıyor. İl içi ve iller arası yer değiştirmelerin haziran ayında tamamlanması öngörülüyor.