Zaman Az, Konu Çok Tatil Fırsat

Eğitim Güncel
2009-2010 eğitim öğretim yılını yarılayan çocuklar tatili iple çekerken nisan ayında Yüksek Öğretim Sınavı’na (YGS) girecek öğrencilerin sınav stresi gün geçtikçe artıyor. Öğrencilerin tatilde d...
EMOJİLE

2009-2010 eğitim öğretim yılını yarılayan çocuklar tatili iple çekerken nisan ayında Yüksek Öğretim Sınavı’na (YGS) girecek öğrencilerin sınav stresi gün geçtikçe artıyor.

Öğrencilerin tatilde dinlenmeye ihtiyacı olduğu muhakkak, ancak uzmanlar dinlenmenin yanı sıra iki haftalık tatilin verimli değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Fem Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı Faruk Ardıç, tatilde stratejik çalışmanın rakiplere büyük oranda fark attıracağını dile getiriyor. ‘Zaman az, konu çok’ diyen Ardıç, tatilin, bitirilemeyen konuları ve dokümanları bitirme, dönem içerisinde çözülemeyen soruları çözme, deneme sonuçlarını analiz ederek eksikleri tamamlama açısından fırsat olduğunu belirtiyor. "Zamanı ötelemekten, ertelemekten vazgeçerek çalışmayı disipline koymak lazım." şeklinde konuşan Ardıç, plan dâhilinde tatili verimli değerlendirmenin önemine dikkat çekiyor.

Tatili planlayın ve belirsizlikten kurtulun

"Ne yapacağınızı bilmiyorsanız bir şey yapma gayreti içinde olamazsınız." diyen Faruk Ardıç, ilk adımın tatili planlamak olduğunu vurguluyor. Ardıç, öğrencilere "Nereden başlayacağınızı, hangi dersi ne kadar çalışacağınızı, hangi kaynaktan yararlanacağınızı, kaç soru çözeceğinizi önceden planlarsanız ve planı uygularsanız kendinize güveniniz gelecektir. Tatili bir sıçrama tahtası olarak değerlendirin." önerisinde bulunuyor.

Ders çalışma planı yaparken günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi belirleyin. Çalışmak için belirlediğiniz saatler, yorgun olmayacağınız ve çalışma dışında her şeye "hayır" diyebileceğiniz saatler olsun. Çalışmak için belirlediğiniz saatte çalışma odanızda ve masanızda olun. Çalışma isteğiniz yoksa bile masadan kalkmayın ve başka bir şeyle ilgilenmeyin.

Rehberlik uzmanı Ardıç’ın farklı alanlardan sınava girecek öğrencilere tavsiyesi ise şöyle: "Sayısalcılar öncelikle Mat-1 ve Fen-1 konularına çalışmalı, sonra Mat-2 ve Fen-2 konularına geçmeli. TM’ciler Mat-1 ve Edeb-Sos konularını halletmeden Fen-1 ve Mat-2’ye aşırı yüklenmemeli. Sözelciler ise sözel dersleri halletmeden Fen-1 ve Mat-1’de yoğunlaşmamalı. Dil’den hazırlananlar ise Türkçe dersine çalışmayı unutmamalı."

Aileler tatilini çocuğa göre ayarlamalı

Fem Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı Faruk Ardıç, öğrencinin bir dönem boyunca hayalini kurduğu dinlenme ve eğlenme planları ile ebeveyninin ‘boş kalmasın, ders çalışsın’ düşüncelerinin çakışmaması gerektiğini dile getiriyor. Uzun bir tatilin öğrenci için fırsatları değerlendirmeme anlamına geldiğini aktaran Ardıç, "Aile tatil yapacaksa çocuğun ders çalışma planına göre tatilini ayarlamalı, öğrencinin rehavete kapılmasına izin verilmeyerek akıllı bir tatil programıyla kriz aşılmalı." diyor.