Yurtdışı Eğitimde Kriz Fırsatı

Eğitim Güncel
PARA dergisinin haberine göre, global kriz nedeniyle öğrenci sayıları azalan yabancı üniversiteler adeta öğrenci kapma yarışına başladı. “Yabancı üniversitelerin cazibesi artıyor” ABD, İng...
EMOJİLE

PARA dergisinin haberine göre, global kriz nedeniyle öğrenci sayıları azalan yabancı üniversiteler adeta öğrenci kapma yarışına başladı.

“Yabancı üniversitelerin cazibesi artıyor” ABD, İngiltere, Kanada ve İspanya gibi birçok ülkede okul ücretleri düştü. Hatta birçok üniversite ilk yıl için burs garantisi veriyor…

Ekonomik durgunluk yurtdışı eğitim pazarını da vurdu. Öğrenci kaybetmekten çekinen yabancı üniversiteler birbiri ardına cazip seçenekler sunmaya başladılar. Neredeyse tamamına yakını fiyatlarını düşürdü. Aralarında yüzde 30’u aşan indirim yapanlar var. Ayrıca birçok okul uzun taksit seçenekleri sunuyor. Diğer yandan burs imkanları ilk kez bu kadar cazip hale geldi. Örneğin, İngiltere’deki birçok üniversite öğrencilerine yüzde 80’e varan kısmi burs sunuyor. Peki okul ya da ülke seçiminde nelere dikkat etmeli? Başvuruların ne zaman ve nasıl yapılması gerekiyor? Eğitim maliyetleri ve okulların kabul koşulları neler?.. İşte tüm bu soruların cevapları.

ABD’DE 3 BİN FARKLI SEÇENEK VAR

ABD’de 3 binin üzerinde üniversite ve kolej var. Eğitimin yıllık maliyeti 3 bin dolardan başlayıp 45 bin dolara kadar yükseliyor. Yurt masrafları, konaklama ve belirli bir sayıda öğünü içerir. Maliyeti, her akademik yıl için 2 bin 200 ile 5 bin 500 dolar arasında değişir. Eğer kampus dışında kalacaksanız, otel konaklamaları gecelik 25 ile 100 dolar arasında değişiyor. Tek kişilik mobilyalı bir odanın aylık kirası 150-350 dolar arasında. Mobilyalı tek odalı bir dairenin kirası ise 200-600 dolar arasında. Üniversitelerin kabul şartları içinde, öğrencinin ders notları, İngilizce dil düzeyi (en az TOEFL 450, ortalama 500), bilgi ve yetenek test sonuçları (SAT) ve referans mektupları kadar ders dışı etkinliklere katılım düzeyi, özel ilgi alanları ve hobilerini açıklayan belgeler de yer alıyor. ABD’de öğrenciler derslerin devam ettiği sürece haftada en fazla 20 saat (part-time), yaz aylarında ve tatil dönemlerinde ise "fultime" çalışabiliyor.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERE BAŞVURU BELGELERİ

İngilizce CV, 200-300 kelimelik İngilizce essay (Ne yapmak istendiğine dair kısa bir yazı) Lise diploması Resmi transkript (Lise derslerinin not dökümü). İngilizce ya da çevirisi ve noter onayı yapılmış olmalı. Not ortalaması en az 2.5 olan öğrenciler direkt değerlendirmeye alınıyor. Altında olan öğrencilerin başvuruları ise üniversitelerle irtibata geçip kabul edilip edilmeyeceklerini öğrenildikten sonra kabul ediliyor İngilizce yeterlilik belgelerinden biri Lise öğretmenlerinden alınmış 2 adet referans mektubu Başvurulan üniversitenin eksiksiz doldurulmuş başvuru formu Başvuru ücreti Mali yeterliliği gösteren belge (Özellikle ABD için) Diğer akademik sınav neticeleri (SAT, vb)