Yetersiz görülen öğrenciye yetiştirme kursu

Eğitim Güncel
MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, daha önce ders yılı başında yapılab...
EMOJİLE

MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, daha önce ders yılı başında yapılabilen ilköğretim kurumları arasındaki nakiller, eylül ayının ilk iş günü başlayacak ve ders yılı sonuna 15 iş günü kalıncaya kadar devam edecek. Doğal afet, sağlık sorunları ve ailenin adres değişikliği gibi durumlarda bu süre aranmayacak. İlköğretim kurumlarında sınıf mevcutları 30’un altında kalan okulların boş kontenjanları, derslerin başladığı haftanın ilk iş gününde e-okul sisteminde ilan edilecek. Bu okullara kayıt alanı dışından nakil yaptırmak isteyen velilerin başvuruları, derslerin başladığı hafta içerisinde e-okul sistemi üzerinden alınacak. İkinci haftanın ilk iş günü yapılan nakil başvurularının boş kontenjandan fazla olması durumunda, nakille gelecek olanlar e-okul sistemi üzerinden kura çekilerek belirlenecek ve ardından nakiller yapılacak.

Öğrencilere, her dönemde her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2’den fazla olanlara ise 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecek. İlköğretim kurumlarında, eğitim ve öğretim yılı içinde çeşitli nedenlerle boş geçen derslerin takviyesi, ihtiyaç olması halinde mevsimlik tarım işçileri, göçer ve yarı göçer ailelerin çocukları ve ilkokullarda bazı derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için yetiştirme kursu veya programları uygulanacak. Yetiştirme programlarında görevlendirilecek öğretmenler, il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenecek. Boş geçen dersler için bir dersin yetiştirme programı süresi, o dersin boş geçen ders saati toplamının yarısından az olamayacak.

Yabancı dil ve din kültürü derslerini kadrolu alan öğretmenleri okutacak

İlkokullarda bütün derslerin sınıf öğretmenlerince okutulması esas olacak. Ancak yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri, okulun kadrolu alan öğretmenlerince okutulacak. Okulda kadrolu alan öğretmeni bulunmaması durumunda, bu dersler aynı eğitim bölgesindeki, yoksa diğer eğitim bölgelerindeki kadrolu alan öğretmenlerince okutulacak. İhtiyacın kadrolu alan öğretmenlerince karşılanamaması durumunda, bu dersleri okutmak üzere, mezun olduğu yükseköğretim programı itibarıyla atamaya esas olan alana öğretmen olarak atanabilme şartlarını taşıyanlar, ek ders karşılığı görevlendirilebilecek. Bu şekilde de ihtiyacın karşılanamaması durumunda bu dersler, yükseköğrenimlerini söz konusu alanlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile de okutulabilecek. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda bu dersler sınıf öğretmenince okutulacak.