Yeni mezunlar için iş bulma rehberi

Eğitim Güncel
Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerden binlerce öğrenci yakında mezun olacak. İş yaşamına adım atmak için yeni bir koşturmacanın içine girecek. Muhtemelen bazıları geçmişte staj yaptığı yerle...
EMOJİLE

Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerden binlerce öğrenci yakında mezun olacak. İş yaşamına adım atmak için yeni bir koşturmacanın içine girecek. Muhtemelen bazıları geçmişte staj yaptığı yerlerle iletişime geçecek. Kimi kısa bir dinlenmenin ardından iş arama sürecine başlayacak. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kariyer Planlama ve Mezunlarla İletişim Koordinatörü Ülkü Önder, mezuniyetin ardından gençlerin iş bulma konusunda kaygılanmaya başladıklarını hatırlatarak, Hürriyet’e bazı tavsiyelerde bulunuyor:

BEKLEMEK ADAYLARI KAYGILANDIRIYOR

Adaylar iş arayışı sürecinde paniğe kapılabiliyorlar. Yaşadıkları sorunların başında da, doğru özgeçmiş oluşturmak geliyor. Mülakatlara nasıl hazırlanacakları, nelerle karşılaşacakları hakkında endişe duyabiliyorlar. Devlet kurumlarında çalışmak isteyenler de, sınav ve tercih sürecinin uzun olması nedeniyle kaygı yaşayabiliyor. Üniversiteden arkadaşlarının iş yaşamına atıldığını görenler, kendilerini kötü hissedebiliyor.

Yeni

STAJ YAPANLAR BİR ADIM ÖNDE

Bazı öğrenciler mezun olmadan iş yaşamına hazırlanıyor, iş başvurularında bulunuyor, öğrencilik döneminde staj tecrübesi ediniyor. Onlar iş aramasını daha iyi biliyor. İşverenin istediklerinin, buna ulaşmak için hangi yöntemi kullanacaklarının farkında oluyor. Sektörü araştırarak hedef firmalara özgeçmiş gönderiyor. En önemlisi de daha rahat hareket ediyor, kendilerine güveniyorlar. Öğrencilik döneminde kazanılan becerilerin gelecek için yatırım olacağı bilinmeli. 4 yıllık öğrencilik hayatı sonraki 40 yıl için yatırım; bu dönem ne kadar verimli geçirilirse, o kadar kaliteli gelecek yaşanıyor. Bu süreçte staj yapabilir veya ilgi duydukları sektörleri daha yakından tanımak için gönüllü çalışabilirler.

ÜCRETLİ ÇALIŞMAK TEK SEÇENEK DEĞİL

İş hayatına yeni atılan bir genç çalıştığı işin kendine uygun olup olmadığını en geç 6 ayda anlayabilir. Eğer yapacağı mesleğin kendisine uygun olmadığını düşünüyorsa zaman kaybetmeden farklı bir alana yönelmeli, çalışırken iş aramanın da daha kolay olduğunu unutmamalı. Mezun olduğunda gençler, kendilerini girişimcilik konusunda da geliştirmeli. Bir işe girip ücretli çalışmak tek seçenek değil, alacakları eğitimlerle kendilerini daha da geliştirip hedeflerine ulaşabilirler. Kendi yeteneklerinin farkına vararak yol alabilirler. Çalışacakları ve çalışmayacakları alanları belirlemeleri sağlıklı ilerlemeleri açısından onlara avantaj sağlayacak.

Yeni

Bunları dikkate alın

– Mezunlar gününe, mezun derneklerinin aktivitelerine, üniversitelerin kariyer fuarlarına katılın. Bunlar network sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Meslek kuruluşlarına da üye olun.

– Arkadaşlarınızın ve yakınlarınızın iş yerini ziyaret edip nasıl çalıştıklarını gözlemleyin. Böylece nasıl bir ortamda istihdam edilmek istediğinizi veya istemediğinizi anlayacaksınız.

– Eğer hangi işi becerebileceğinizi bilmiyorsanız, önünüze çıkan iş fırsatlarını deneyin.

– Eski mezunlarla ve üniversite arkadaşlarıyla iletişimde olun.

– Üniversitelerin kariyer merkezlerine giderek bilgi edinin.

– Sosyal medyada iş başvurusu yapılabilecek platformalara üye olup bağlantılar kurun.

– Sektörün hangi becerilere ihtiyaç duyduğunu ilanlardan öğrenerek sertifika programlarına başvurun. Dil ve bilgisayar kurslarına gidin.

– Staj zorunluluğunuz yoksa gönüllü çalışmalara katılın.

– Part-time çalışma olanaklarını da değerlendirin.

– Girişimcilik konusunda KOSGEB gibi kurumlardan eğitim alın. Kendi işinizi kurabilmeniz için yapılması gerekenleri öğrenin.