Yabancı Öğrencilerin Türkiye İzlenimleri

Eğitim Güncel
Avrupa Birliği Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Avrupa ülkelerinden Çukurova Üniversitesi’ne (ÇÜ) gelerek öğrenim gören yabancı öğrenciler, sıcak iklimi ve lezzetli kebabı nedeniyle ç...
EMOJİLE

Avrupa Birliği Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Avrupa ülkelerinden Çukurova Üniversitesi’ne (ÇÜ) gelerek öğrenim gören yabancı öğrenciler, sıcak iklimi ve lezzetli kebabı nedeniyle çok sevdikleri Adana’da, çılgın araç kullanan Türk şoförleri ile yolculuk yapmaktan korkarken, pilav, makarna ve ekmeğin birlikte tüketilmesini ise şaşkınlıkla karşılıyor.

ÇÜ Dış İlişkiler Birim Başkanlığı Erasmus Gelen Öğrenci Koordinatörü Semra Sadık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erasmus kapsamında üniversitede 72 yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi.

Bunlardan 30’unu Polonyalı öğrencilerin oluşturduğunu vurgulayan Sadık, ”9 farklı ülkeden öğrencilerimiz var. Polonya, İtalya, Litvanya ve İspanya gibi ülkelerden öğrenciler ülkemizi tercih ediyorlar. Polonya ve Türkiye arasında çok fazla anlaşma var. İki ülke açısından Erasmus yeni bir program. Anlaşma kapsamında Türkiye’den de Polonya’ya çok öğrenci gönderiliyor” dedi.

Sadık, sert kış mevsimi yaşanan Polonya’daki öğrencilerin iklimi sebebiyle Türkiye’yi tercih ettiğini belirterek yıl içindeki güneşli gün sayısı fazla olan Adana’nın da öğrencilerin en çok gelmek istediği iller arasında olduğunu vurguladı.

Yabancı öğrencilerin en fazla tıp fakültesinde öğrenim gördüğüne dikkati çeken Sadık, ”Biz ÇÜ olarak daha çok Tıp Fakültesine öğrenci alıyoruz. Bunun sebebi de Balcalı Hastanesi’nin büyük olması. Öğrencilerin teorik ve pratik yaparak ders görmelerini sağlıyoruz” diye konuştu. Semra Sadık, tıptan sonra iktisadi ve idari bilimler, eğitim ve güzel sanatlar fakültelerinin tercih edildiğini kaydetti.

Adana kebabına hayranlar

Öğrenci değişimine katılacak öğrencilerle, Türkiye’ye gelmeden önce internet üzerinden irtibata geçtiklerini, sosyal paylaşım sitelerinde ortak sayfa açtıklarını anlatan Sadık, ”Türkiye’ye gelmeden günler öncesinde herkes birbirini tanımış oluyor. Buraya geldiklerinde çok fazla sıkıntı çekmiyorlar. Kentimizin yemek kültürünü, geleneklerini, tarihi dokusunu internet üzerinden anlatıyoruz. Gelmeden önce en çok kebabı merak ediyorlar. Yedikten sonra da hayran kalıyorlar. Kebap, onların ilk tanıştıkları yemek. Hepsi kebabı çok seviyor” diye konuştu.

Öğrencilerle üniversite bünyesinde farklı etkinlikler yaptıklarını anlatan Sadık, öğrencilerin Adana’nın yanı sıra Türkiye’de birçok ili görme imkanı bulduğunu vurguladı. Semra Sadık, 2004 yılından beri öğrenci değişim programı kapsamında 326 yabancı öğrenciyi ÇÜ’de konuk ettiklerini kaydetti.

Sadık, en fazla iki dönem kalan öğrencilerle güzel arkadaşlık kurduklarını vurgulayarak öğrencilerin dönem sonunda ayrılırken saçlarından bir parça keserek hatıra olarak bırakmalarının bir gelenek haline geldiğini anlattı.

Makarna, pilav ve ekmek aynı tabakta

Arasmus programı kapsamında ÇÜ Tıp Fakültesinde öğrenim gören Monica Kwolcak, Polonya’da kışın çok sert geçtiğini fakat Adana’da neredeyse hiç kış yaşamadıklarını söyledi. Bu durumun kendilerini memnun ettiğini anlatan Kwolcak, bunun yanı sıra Türkiye’de kendilerine ilginç gelen bazı geleneklerin de bulunduğunu belirterek, ”Türklerin her karşılaştıklarında birbirlerine sarılmaları sevgi dolu. Biz zadece ‘merhaba’ diyoruz. Erkeklerin samimi bir şekilde birbirlerine sarılması bana çok ilginç geldi. Bir de ekmek, pilav ve makarnanın aynı tabakta olması çok ilginç” dedi.

İspanyol öğrenci Andrea Nicolas Carrillo ise 3 ay önce farklı bir kültürü yaşamak için Türkiye’ye geldiğini söyledi. Adana’da olmaktan çok mutlu olduğunu vurgulayan Carrillo, şöyle devam etti:

”Türkiye’de birçok tarihi ve turistik yeri gezdim ve çok beğendim. Adana öğrenciler için pahalı olmayan bir şehir. Adana birçok önemli yere yakın olduğu için de rahatlıkla gezebiliyoruz. Yemekler çok baharatlı. Bir Türk evine gittiğimde ayakkabıların çıkarılması da bana ilginç geliyor. Ancak İspanyollar gibi Türk insanı da arkadaş canlısı.”

ÇÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Justyna Czarna ise Adana’da trafiğin sıkıntılı olduğunu ve özellikle dolmuş şoförlerinin hızlı araç kullandığını vurguladı.

Justyna Czarna, ”Türkiye’de sürücüler çok çılgın. Bir Türk’ün arabasına bindiğimde çok korkuyorum” diye konuştu.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Kuba Debskı de, Polonya’da 10 ay kış 2 ay yaz mevsimi yaşandığını hatırlatarak, ”Adana’da tişörtle geziyorum. Şu an Polonya eksi 5 derece. Burada ise tam bir yaz havası yaşanıyor” dedi.

Arkadaşlarının Türkiye hakkında anlattığı güzel anıları dinleyince kendisininde öğrenci değişim programına başvurduğunu dile getiren Martina Snıcka, ”Bu kadar güzel bir ortamı hayatım boyunca bir daha yaşayacağımı düşünmüyorum. Türkiye ve Türk insanı çok iyi. Kültürel farklılığımız olsa da çok güzel zaman geçiriyoruz” dedi.

İtalyan öğrenci Antonio Olamo ise, yiyecek içecek konusunda farklılıkların olduğunu ancak Türkiye’de kendisini kişisel olarak daha iyi geliştirdiğini kaydetti.

AA